Zöld építészet

Úszó ház újrahasznosított alapanyagokból

Nevadában, a Marina-tó felszínén úszó irodában fogadja ügyfeleit egy hajókölcsönzéssel foglalkozó cég. Az épület az általa képviselt kategóriában elsőként szeretné elnyerni az arany fokozató LEED minősítést.

A Nevada sivatagban található az az épület, mely a természet közvetlen közelsége mellett a benne található építőanyagoknak is köszönheti környezetbarát jellegét. Az úszó házak nem számítanak forradalmian új elgondolásnak, így a tervezőknek valami különlegessel kellett elérniük azt, hogy a környezettudatos építészet Oscarjának számító LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) minősítés arany fokozatára pályázhassanak.

Kétéves tervezőmunka után június 6-án vehette birtokba a házat a megrendelő Forever Resorts. A 186 nm alapterületű épület számos részletében tartalmaz valamilyen környezettudatos elemet: úrhasznosított műanyag, reciklált szőnyeg és rizshéj, valamint a ház külső burkolatán található fedőréteg, melybe újrahasznosított gumit dolgoztak be.

Ha az épület elnyeri az arany fokozatú minősítést, akkor oktatási célokra is használni fogják: a tervek szerint Nemzeti Parkok számára demonstrálnák a környezettudatos építészet nyújtotta előnyöket.

„ Az oktatási folyamat nagy része azzal foglalkozna, hogy a kihívást jelentő természeti körülmények ellenére is lehet építeni olyan környezettudatos épületet, amelyik jól néz ki és egyben funkcionális”- teszi hozzá Andrew Munoz, a Lake Mead National Recreation Area szóvivője.

 

 

Forrás: http://greenlaunches.com/