Zöld építészet

Van stadion Londonban, aztán nem lesz

A francia sajtó lelkendezik a jövő évi londoni olimpia most elkészült monstre kosárlabda-csarnokáról. Így kell készülni egy nagy tömegeket, de nem nagy gyakorisággal vonzó eseményre.

Az urbanews.fr portál mint a reciklálás újabb remek példájaként említi meg a létesítményt. A stadionra ugyanis lebontás vár, és ennek kapcsán a portál felveti, hogy akár majd teljes egészében máshol felállíthatják majd.

Olyan technológiát és anyagokat alkalmaztak a stadion építésénél, hogy az egészében újrahasznosítható. Már eleve nem az örökkévalóságnak tervezték, ennek megfelelően a hozzá felhasznált anyagokat, miután az épület teljesítette fő funkcióját, elemenként maradéktalanul el lehet majd szállítani.

Külön fel lehet majd használni az épület mintegy ezer tonnát nyomó vasból lévő szerkezeti részeit is és ugyanígy a beborításához mindenütt használt szétszerelhető fehér színű egyszerű fehér elemeket.

Létrehozásának költségei is ennek megfelelően jóval szerényebbek lettek, mintha egy évtizedekre szóló épületet építettek volna. Ha elemeit újra felhasználják újbóli felépítéséhez, akkor már meglehetősen szerény költségekkel kell csak számolni.