Zöld építészet

Megújuló társasházak

A Napsugár ház Budapest XIII. kerületében 2009-ben nyerte el az Év homlokzata címet. A díjhoz a ház teljes körű felújításán át vezetett az út.

Ilyen volt…. Ilyen lett…. A korszerűsítési munkálatokat az OTP Lakástakarékpénztár hitel konstrukciója tette lehetővé.

Az intézmény kiemelten fontos feladatának tartja, hogy a lakóközösségek számára is teljes körű banki szolgáltatásokat nyújtson. A bank az elmúlt években számos ház külső- belső megújulásához járult hozzá.

A társasházak és a lakásszövetkezetek így kedvezményes kamatozású, államilag támogatott forrás bevonásával végezhetik el azokat a munkákat, amelyekre eddig nem volt pénzük.

Nyílászárócsere, fűtésszabályozás, hőszigetelés – lakásonként kb. 1,8 millió forintba kerül, de 60 %-os energiaköltség megtakarítást lehet vele elérni!

Csonka Tibor, igazgató, OTP Bank Nyrt. Mikro- és Kisvállalati Igazgatósága:

„Ha egy társasház úgy gondolja, hogy szeretne megspórolni energiát, azaz rezsiköltséget, akkor a szakértőkollegáimmal megpróbáljuk úgy összehozni a kalkulációt személyre szabottan az adott társasháznak, hogy a havi törlesztő részlet, amit fizetnie kell a hitelre, ill. az LTP megtakarításra, az ne legyen több , mint amennyit megspórol az adott energia költségén.”

Az energiamegtakarítás mellett, a felújítási munkák eredményeként, nő az adott ingatlanok forgalmi értéke, csökkennek a közüzemi költségek és kellemesebbé válik a lakókörnyezet.

A programban az ország 400 OTP fiókjában lehet kedvezményes kamatozású LTP szerződéseket kötni az energiatakarékos jövő reményében.

És, hogy milyen feltételekkel?!

„A maximális futamidő 10 év lehet, a kalkuláció személyre szabottan szokott történni: min. 5 év max.10, amire fel lehet venni ezt a hitelt. A hitelhez gyakorlatilag saját erőre nincs szükség.

Meghatározott társasházi, közgyűlési döntésekre van szükség, ill. jelzálogjogot szoktunk bejegyezni az adott társasházra” – teszi hozzá az igazgató.

Sokan tartanak a hitelfelvételtől, mert nem is gondolják, hogy a befektetés néhány év alatt megtérül. A Napsugár ház lakásszövetkezetének vezetője 2 év alatt tudta rábeszélni a lakókat a hitelfelvételre. Ma már mindenki boldog, hogy belevágtak a korszerűsítésbe, mert a saját fűtésszámlájukon érzik a felújítás előnyeit.

Filó Imréné, lakásszövetkezet vezető:

„Gyakorlatilag egy 58 négyzetméteres lakás törlesztője 10.800 Ft-t fizet, de ebben benne van az ablakcsere is. Ha nem cserélte most le az ablakot, akkor 6080 forint. Ugyanez egy 35 négyzetméteres lakásnál 3550 forint.

És a fűtésből megtakarítottunk olyan 4- 4,5 ezer forintot a kislakások esetében, tehát egyetlen fillérjébe nem került annak a tulajdonosnak, aki odafigyelt a fűtésre.”

A megtakarításoknak köszönhetően a házban három éve nem emelték a közösköltség díját, és még egy szemét előtömörítőre is jutott pénz. Így 50%-kal csökkent a szemétdíj.

A lakótelepi házak jó része túl van 30. életévén. A szennyvízcsatornák, elektromos vezetékek cserére szorulnak. Az államilag támogatott, alacsony kamatozású OTP Lakástakarékpénztári hitel erre is megoldást jelenthet.

„Mi lecseréltük belőle a teljes szennyvízhálózatot, felújítottuk a kapcsolószekrényeket modern megszakítókra, a pincénkben az összes vezetéket kicseréltük” – számol be a lakásszövetkezet vezető.

Vagyis azok a lakóközösségek, amelyek pályázattal nem jutottak állami támogatáshoz nem kell, hogy lemondjanak a korszerűbb, komfortosabb otthonról. Van kedvező megoldás és belekezdeni sosem késő!