Zöld építészet

Iskolákat keresnek a napenergia hasznosítására

Egyelőre elsősorban állami iskolákat szemeltek ki a napenergia hasznosítására Genfben.

A svájci város és a róla elnevezett kanton mostanában kezdi felfedezni ezt az alternatív energiát, a hírek szerint egyelőre három kisebb fotovoltaikus létesítményt építenek, iskolai háztetőkre.

A kanton vezető környezetvédelmi illetékese szerint  2014-ig számos középületet szeretnének ezen célból hasznosítani, az iskolákkal kapcsolatban annyit mondott, hogy céljuk az adott intézmények energiaszükségletének felét fedezni a napelemek révén.

Bejelentette, hogy a kanton összes középületéről felmérést készítenek, mennyiben adnak lehetőséget napenergiát hasznosító berendezések telepítésére az épületek tetején. Korábban elsősorban anyagi lehetőségeik szűkös volta akadályozta ezen fejlesztések elindítását. Az elmúlt hat évben azonban sikerült összesen mintegy 25 millió svájci frankkal csökkenteni a kanton mintegy 1300 középületének együttes energiaszámláját, miközben az energiahatékonyságra ezeknél kevesebb mint 3 millió frankot költöttek – írja a romandie.com portál. A napenergetikai fejlesztésekhez, a 75 százalékban fosszilis energiahordozókkal biztosított és emiatt egyre növekvő energiaköltségek további csökkentéséhez az állami épületek jelentős száma jó alapul is szolgálhat.