Zöld építészet

Szuperfuturisztikus, növényborította passzív városháza

2011.07.31. - 11:12  |  Nincs hozzászólás

A Zon-e Architecht által tervezett noaini városháza a passzív és aktív energia-megtakarítás jegyében született. A futurisztikus épületnek kétrétegű homlokzata van: egy külső acélváz, amelyen átszűrődik az épület lombeszű, fényes sziluettje. Ez a városháza inkább néz ki egy természeti képződménynek, mint nyüzsgő önkormányzati épületnek – reméljük erre más városok is felfigyelnek!

Az épület fő profilja az energia-megtakarítás, erről árulkodik minden eleme. A Zon-e a természetes fény maximális felhasználásával jócskán lefaragott a villanyszámlából: az épületet fedő rétegek szabadon átengedik a napfényt, így nem kell állandóan égetni a villanyt. Emellett az épület tetején egy terasz található, amelyet irodák és lépcsők vesznek körül. A tetőn átszűrődő fény világítja meg az irodákat nappal, s hogy a lehető legtöbb fény juthasson be a helyiségekbe, a fal sem ér mindenhol a plafonig.

Ezen felül a homlokzatot – az ablakok kivételével – egy áttetsző réteg borítja, amely nappal átengedi és megszűri a fényt, éjszaka pedig világít. Ezt az áttetsző réteget az épületet borító váz fonja körbe, mely napellenzőként működik, és véd a nap káros hatásai ellen. Ez a váz pedig szó szerint életre kel, hiszen különböző színű növények futnak fel rá. A növények többfunkciós szűrőként működnek: nyáron a nap káros sugaraitól védenek, télen és éjszaka pedig szigetelnek. Emellett még frissítik és párásítják a levegőt, és elhozzák a munkahelyre a természetet.

Lenyűgöző az épület aktív rendszere is. A városháza fő energiaforrása a geotermikus energia, a hőt a talaj és víz segítségével vezetik az épületben. A padlófűtés szabályozza az épület hőmérsékletét, erre rásegít a tetőn  lévő bojler, ám ezt csak ritkán használják. A szellőzést az épületet borító dupla réteg segíti, valamint a tetőablak, amely mintegy hőkéményként funkcionál. Mindent összevetve, ez az okos kis épület a becslések szerint az energia 60 százalékát takarítja meg.

Forrás: http://inhabitat.com

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »