Zöld építészet

Környezetbarát városok a jövő zöld közösségeinek

2011.08.02. - 09:57  |  Nincs hozzászólás

A legnagyobb kihívás, amivel a várostervezőknek a közeljövőben szembe kell nézniük már nemcsak a korlátozott hely és a növekvő városi társadalom problémája, hanem olyan fenntartható városok tervezése, amelyek a klímaváltozás és a globális felmelegedés mértékét is csökkenteni tudják.

Ez azt jelenti, hogy olyan városokat kell létrehozni, amelyek segítik fenntartani a környezetet és erősítik az ember és a természet kapcsolatát.

Változtatni kell

Mégpedig azért, mert:

  • Számos város esetében fennáll a veszélye annak, hogy víz alá kerülnek a globális felmelegedés következtében megnövekedő vízszint miatt.
  • A városban élők számának nagymértékű növekedése rettenetes terhet ró az infrastruktúrára.
  • A nem-megújuló energiaforrások nagyon gyorsan apadnak, így alternatív energiaforrásokra lesz szükség.
  • A jelenlegi városi életforma létrehozott egyfajta vákuumot az ember és a természet között.
  • A tömegközlekedés egy életképesebb modelljét kell kidolgozni.
  • Biztosítani kell, hogy a következő generáció egy fenntartható, ha nem még jobb bolygót örököljön tőlünk.

Mi következik?

1. A kínai Dalian Aeropolis egy környezetbarát város lesz

Az újdonság

A Dalian Aeropolist azzal a céllal tervezték, hogy egyszerre legyen kényelmes a lakói számára, ugyanakkor járuljon hozzá a fenntartható életformához. A francia NDA Design Associate által tervezett város várhatóan Észak-Ázsia legnagyobb reptere is lesz majd. A becslések szerint körülbelül egymillió embernek fog otthont adni, és 25 milliós utasforgalmat bonyolít le évente.

Milyen változást hoz?

A város számos környezetbarát fejlesztéssel büszkélkedhet majd, és modellként szolgálhat a jövő metropoliszainak. A város vízellátását a köré épített mesterséges tavak segítségével fogják megoldani. A tervezők azt is célul tűzték ki, hogy helyi közösségek kialakulásához is ideális várost építsenek, amely mintegy zöld oáziskén szolgál majd.

2. A függőleges Sky City fitten tartja lakóit

Az újdonság

Eddig a városok vízszintes irányban terültek el a földfelszínen. Ám az egyedülálló Sky District a „vertikális város” modellje, amely függőleges irányba terjed ki. A város sok-sok szintből áll majd, melyeket liftek kötnek össze. Az emberek így gyorsabban tudnak közlekedni, hiszen ebben a városban nem lesznek kanyargós utak. A hőszabályozást a speciális hőtartó ablakokkal és a passzív szellőzést biztosító külső borítással oldják meg, az ivóvizet pedig az óceán vizéből fogják előállítani.

Milyen változást hoz?

A Sky District talán megoldja a helyhiány problémáját, hiszen ezzel manapság szinte minden város küzd. Ezen felül aktívabb és egészségesebb életvitelt is nyújt az ottlakóknak: mivel a különböző egységek, szintek függőlegesen helyezkednek el egymáshoz képest, az emberek akarva-akaratlanul is többet fognak itt mozogni.

3. A GOMMA Design ökofaluja, a Coral City

Az újdonság

A fülöp-szigeteki Quezonba tervezett ökofalut, a Coral Cityt a korallzátonyok önfenntartó életmódja ihlette. Ez egy olyan zöld város lesz, amelynek felét parkok és játszóterek alkotják majd. Egymással összekapcsolódó csatornarendszere lesz, és ebben a városban kizárólag elektromos autók közlekednek majd. A Coral Cityben az épületek gyűrűt formálnak a legjobb szerkezeti kivitelezhetőség érdekében, és acélból, valamint a vidéken népszerű bambuszból épülnek.

Milyen változást hoz?

Ez a város példaértékű lehet a klímaváltozás elleni küzdelemben. Úgy tervezték, hogy 30 százalékkal kevesebb energiát fogyasszon, és a város nagyrészét borító napelemek segítségével csökkenteni lehet a szán-dioxid kibocsátást is.

4. SOM Architects által tervezett Green Tech City Hanoiban

Az újdonság

A Green Tech City egy, a vietnámi fővárosban, Hanoiban élő 20 000 embernek tervezett fenntartható város. És mint ilyen, kevesebb szén-dioxidot fog kibocsátani, valamint kevesebb energiát fog fogyasztani. Olyan zöld megoldásokkal találkozunk a tervekben, mint az esővizes, illetve árasztásos öntözőrendszer és hulladék-újrahasznosítás. A fűtést-hűtést megújuló energia felhasználásával tervezik megoldani, így a kis kanálisok adnak majd enyhet a melegben.

Milyen változást hoz?

A Green Tech Cityt úgy tervezték meg, hogy a természetes környezet jelentős szerepet játszhasson a város mikro-klímájának kialakításában. A tervekben nagy hangsúly fektettek a helyi kultúrára, így az emberek úgy élhetnek majd ebben a fenntartható városban, hogy közben ápolhatják hagyományaikat is.

Forrás: http://www.ecofriend.com

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »