Zöld építészet

Egy ház a folyón: Az úszó brooklyni otthon megtermeli magának az energiát és a vizet

Akár hiszed, akár nem, New Yorkban is lehet a közművek nélkül élni. A rendkívül szennyezett Gowanus-csatorna vizét ugyan szeli néhány lakóhajó, de csak az az egy teljesen önellátó, amelyik egy bohóclaktanyára emlékeztet.

Akár hiszed, akár nem, New Yorkban is lehet a közművek nélkül élni. A rendkívül szennyezett Gowanus-csatorna vizét ugyan szeli néhány lakóhajó, de csak az az egy teljesen önellátó, amelyik egy bohóclaktanyára emlékeztet. A „The Jerko” névre hallgató lakóhajó a 29 éves Adam Katzman otthona, ő változtatta az úszó otthont egy energiahatékony kis masinává, amelynek nincs szüksége a new yorki közművekre. Nézd meg a videót, és látogass el Katzmanhoz.

Katzman mindössze egy dollárért vette a lakóhajót egy családtól, és aztán újrahasznosított anyagokkal tette egy kicsit korszerűbbé. Kis mennyiségű áramot állít elő a tetőre futtatott, összesen 350 Wattos napelemekkel, ám így fedezni tudja a mindennapi élethez szükséges áramszükségletét. Az egyetlen, ám nagy problémát az időjárás okozza, különösen a tavaly télen tomboló állandó viharok. A folyóvizet az esővízgyűjtő-rendszer biztosítja, mely egy szűrőrendszer segítségével egy-két ember számára elegendő vízmennyiséget termel.

Katzman a kicsi konyhában, egy napenergiával működő tűzhelyen főz, zöldségeket és fűszernövényeket termeszt a beltéri kertben, és lehetőség szerint mindent komposztál. Még saját végtermékét is komposztálja egy speciális WC használatával. Egy úszó kerttel is felszerelte a lakóhajót, amelyet egy természetes bambuszszűrővel lát el tiszta vízzel. A lakóhajó amúgy 350 m2-es lakótérrel rendelkezik, hasonlóan a new yorki stúdiólakásokhoz.

Bár ez a lakóhajó teljesen önellátó és nem használja New York forrásait, fennáll a veszély, hogy törvényen kívül helyezik. Ugyanis a környezetvédelmi hatóság nem találja „lakhatónak” a Gowanus-csatornát, hiszen a vize mérgező. És noha a lakók megveszik a kikötőhelyeket, a hatóságok azt állítják, hogy nem fizetnek bérleti díjat, valamint tűzoltóság is tervezi a lakóhajók biztonságának vizsgálatát. Arról nem is beszélve, hogy a közelben lakók rendszeresen panaszkodnak a hangos hajóbulikra, ezek persze nem Katzman tartja, hanem a szomszédjai.

Jogi hercehurca ide vagy oda, Katzman „The Jerko” –ja bizonyíték arra, hogy egy szennyezett nagyvárosban is lehet energiahatékonyan élni.

Forrás: http://inhabitat.com