Zöld építészet

Passzívház tervező képzés indul Pécsett

2011.08.03. - 18:13  |  Nincs hozzászólás

Budapesten másodszor, első vidéki helyszínként pedig Pécsett indítják el 2011. szeptemberében a németországi Passivhaus Institut által kidolgozott, magyar nyelvre adaptált Minősített Passzívház Tervező képzést.

Az oktatás hazai bevezetése szakmai áttörésnek számít, hiszen nem létezett ilyen jellegű szakmai továbbképzés az országban. A résztvevők – szakvizsga útján - Minősített Passzívház Tervező címet szereznek.

A darmstadti Passivhaus Insitut - az Európai Unió támogatásával - a költséghatékony és kiváló minőségű passzívházak tervezéséhez és építéséhez szükséges információkat tartalmazó tananyag-csomagot fejlesztett ki. Ennek segítségével a magyar tervezők is elsajátíthatják azokat a tudnivalókat, melyekkel sikeres eredményeket érhetnek el a passzívházak és a különösen alacsony energiafelhasználású épületek tervezése és megvalósítása során.

A tíznapos tanfolyam modulrendszerű, a modulok egyenként is látogathatók. Az utolsó oktatási nap a Passivhaus Insitut által megrendezésre kerülő nemzetközi vizsgára készít fel, melyen a sikeres részvevők elnyerhetik a Minősített Passzívház Tervező címet. Az építész és a mérnöki kamarák kreditpontokkal is elismerik a tanfolyamon történő részvételt. A sikeresen vizsgázott tervezők elérhetőségei felkerülnek a www.passivhausplaner.eu című nemzetközi adatbázisba is.

Építészeken kívül más szakterületek munkatársainak is hasznos a tanfolyam: épületgépészek, építőmérnökök, épület energetikusok, kivitelezők, önkormányzati dolgozók számára is.  Fontos tudásra tehetnek szert mindazok, akiknek segíti a tevékenységét a tanfolyam, mert passzívházak, vagy egyéb rendkívül energia hatékony épületek megvalósításában vagy az ilyen színvonalú felújításában vállalnak szerepet.

A tanfolyam látogatásához tervezői alapismeretek szükségesek. Az oktatás során szó esik röviden az alapismeretekről, azonban a megszokottól eltérő sajátosságok kerülnek kiemelésre és elmélyítésre. Sok szakképzett technikus is sikeresen elvégezte már a tanfolyamot, sőt, aki nem rendelkezik Magyarországon tervezői jogosultsággal, az a Minősített Passzívház Tanácsadó címet is elnyerheti.

A tanfolyamot a gödöllői Szent István Egyetem továbbképzési programjának részévé tette, amelynek keretében államvizsga után másoddiploma is szerezhető passzívház tervező szakmérnök címmel. Bővebb információ: http://www.gek.szie.hu/node/583

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »