Zöld építészet

A vízesés alakú épület felér egy tengeralatti kirándulással

A képen látható csodálatos vízesés alakú épület Yeosu tematikus pavilonjának a terve, melyet a jövő évben, Koreában megrendezésre kerülő világkiállításon fognak felépíteni. Az expo célja felhívni az emberek figyelmét az óceánok világára, valamint azokra a környezeti problémákra, amikkel ma kell szembenéznünk.

A pavilon tervezői, az ARCHI[TE]NSIONS munkatársai a víz, mint alapelem köré készítették a terveket, hogy kifejezzék a Föld élő szervezetei és az óceán mély kapcsolatát.

Az ihletet Korea gyönyörű vízeséseitől kapták, ezért lett ilyen speciális alakja a tervezett épületnek. Ha alaposan megnézed a képet, akkor láthatod, hogy három növénnyel borított, lapos szerkezet áll ki a vízesés alakú épületből. Ezek amellett, hogy stabilizálják az épületet, kiállítási térként is funkcionálhatnak.

A világkiállítás témájához hűen a tervezők az óceán minden rétegének helyet biztosítanak az épületben: a felszíntől egészen a fenékig, az építmény bemutatja a nagy óceán titkos életét. Nagy felbontású képernyők és interaktív eszközök segítségével teszik a látogatók számára szemléletessé az óceán világát.

A vízesés tetején kezdődik a kaland, ahol az öbölre néző csodás kilátás fogadja a látogatókat. Lentebb haladva az óceán felszínét bemutató szint következik: ez más néven árapály-zóna és 0-200 méter mélyég tart.

Ebben a rétegben zajlik a fotoszintézis. Továbbhaladva az épületben különböző berendezések és kutatótermek kapnak helyet, ahol élőben figyelhetik az óceánban zajló eseményeket, amire a Washington Egyetem Neptune Intézete által kidolgozott eljárásnak köszönhetően van lehetőség.

Ismét lentebb haladva az óceán középső rétege, a fenék-zóna található, ezt pedig az utolsó zóna követi. Egy valódi vízesés csobogását is élvezhetik a látogatók, miközben egyre lentebb haladnak az épületben.

Rámpák és mozgólépcsők könnyítik az épületen belüli közlekedést. Található még egy innovatív eszközökkel felszerelt kiállító terem is a vízesés-épületben, ahol előadásokat és fórumokat lehet majd tartani.

A földszintre érve egy vízi kert teszi teljessé az egész óceán beutazását. A tervezők kezeskednek azért is, hogy a vízesés alakú épület környezetbarát lesz, hiszen beépítenek majd olyan berendezéseket is az épületbe, amivel hasznosítani tudják a nap- a szél- és a vízenergiát.