Zöld építészet

Az R-House tető alá hozza a természetet

Ha a nagy forróságban is kellemesen akarod érezni magad, akkor vagy bekapcsolod a légkondit, vagy kinyitod az ajtókat, ablakokat hogy beengedd kicsit a természetet. A Budi Pradono építészei az utóbbi mellett döntöttek, amikor megalkották az indonéziai R-House-t.

Ebben a házban medencék, fák, lengedező szél és zöld tető gondoskodik a hűvösről a mindig tomboló nyárban. Az épületet úgy tervezték, hogy valódi kalandélményt nyújtson: ösvények vezetnek keresztül-kasul a házban, a növények és medencék között kanyarogva.

Az utcáról szinte átlagosnak tűnik a ház: nagy terasza és növényekkel borított kapuja van. A ház első különlegessége a nagy, világos aula, amelyet perforált fémmel borított napfénytető fed. Három fa található a ház szívében, ezek a padlóban lévő lyukakon keresztül magasodnak a tetőig. Ez az egyedi design azt üzeni, hogy inkább éljünk együtt a természettel, mint uralkodjunk felette.

Az üvegezett termekhez vezető folyosókat fehér padló borítja, és hűsítő medencék szegélyezik. A termekbe a perforáltfém-borítás engedi beszűrődni a napfényt, ugyanakkor gondoskodik az árnyékról is. A tető nagy részét fű borítja – ez is egy természetes szigetelési megoldás, amely ráadásul felfogja az esővizet, és barátságos külsőt kölcsönöz az épületnek.

A nagyobb hálószobák a ház közepén találhatók, melyeket a folyosóról befúvó szellők tartanak hűvösen. A ház mögött úszómedence és nagy, füves kert található. Több kisebb hálószoba zárja körbe az udvart, amelyben az R-House szinte a természet részévé válik.

Forrás: http://inhabitat.com