Zöld építészet

A Lugo Történeti Múzeum energiahatékony megoldásai

A spanyolországi Lugo Történeti Múzeum rengeteg érdeklődőt vonz különleges hengeralakjával. Ezzel csak egy gond van: a sok autó elrontja a festői látványt.

Erre a Nieto Sobejano Arquitectos megtalálta a tökéletes megoldást: a parkolót és a múzeumot is a föld alá építették. Így nemcsak a kocsik látványától szabadultak meg, de hozzájárulnak az energiahatékonysághoz is. Az öreg fémekből készült épületekbe csigalépcsőn keresztül, a zöld gyep alatt vezet az út. A Lugo egész területét zöld fű borítja, így ott élvezhetjük a természet békéjét, ahol egykor gyárak működtek. És ha ez nem lenne elég zöld, a tetőt napelemek borítják.

A látogatóközpontot, mely egy emeletnyi helyet foglal el, a nagy udvarról beáradó természetes fény világítja meg. A múzeum szabadtéri kiállítóterét vékony fémborítás veszi körül. A fémváznak több funkciója van: amellett, hogy elkeríti a teret, energiát is termel, hiszen napelemek borítják. Az épület hűtését pedig a földalatti elhelyezés természetes módon biztosítja. Ezeknek a megoldásoknak köszönhetően a lenyűgöző múzeum energiahatékonyabb már nem is lehetne. A rómaiak is büszkék lennének!