Zöld építészet

New York-i napelemek

2011.08.26. - 13:42  |  Nincs hozzászólás

Áttörést jelentő napenergetikai fejlesztésről számolt be múlt héten a GE. Az új megoldás nagyüzemi méretekben is elérhetővé és megfizethetővé teheti a napelemeket.

A GE kifejlesztette az eddigi leghatékonyabb kadmium-tellurid alapú vékonyréteg-napelemet, olvasható a GE online magazinjában. Míg a GE a napelemek nagyüzemi gyártásának lehetőségeit keresi, a napelemek olyan meglepő helyeken is felbukkannak, mint például New York városában és a „Solar 2” projektben.

A Technologist magazin szerint a Solar 2 jelentős mérföldkövet jelent majd a fenntartható építészet terén. Egy olyan szerkezetről van szó, amely a működéséhez szükséges minden egyes wattnyi energiát abból a 96 kilowattos napelem-tetőből nyeri, amely úgy fedi be az épület tetejét, mint bogarat a fekete páncélja. Télen föld-hőszivattyúk melegítik az épületet, az erősen szigetelt falak pedig kint tartják a meleget nyáron.

A Solar 2 a ’Solar One’ nonprofit csoport zöldenergetikai oktatóközpontja nem a napfényes területeken (az USA déli államaiban), még csak nem is egy Isten háta mögötti nemzeti parkban épül meg, hanem a manhattani East Riveren elhelyezkedő szennyezett hulladéklerakó telepen, közel a világ legforgalmasabb utcáihoz. A Solar One jelenleg az anyagi források összegyűjtésén fáradozik a 12 millió dolláros épület megépítéséhez, mely megkapta az Amerikai Zöldépítészeti Bizottságtól a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) platina fokozatát. A LEED egy nemzetközileg elismert “zöldépület-minősítő rendszer”, mely a különböző épületeket minősíti azok környezettudatossága szerint.

A fotovoltaikus napelemekkel (az ún. épületbe integrált fotovoltaikus megoldásokkal) felszerelt épületek korábban jöttek divatba Kaliforniában és Észak-Európában, de a New York-i fejlesztők és háztulajdonosok nem haraptak rá az ötletre. A napelemek túlságosan drágák voltak, felszerelésüket nem támogatták, és a jóváhagyási folyamat is nehézkes volt. New York-i energetikai szakemberek szerint bizonyos körülmények között még illegális is volt napelemeket felszerelni az épületre és megpróbálni azokat bekötni a hálózatba.

Az idők azonban változnak. „Ma már minden fenntartható építészeti projektünkre New York Cityben kerül sor” – mondja Kiss. Az elmúlt öt évben a Nagy Alma fotovoltaikus kapacitása csaknem megnégyszereződött: 1,5 megawattról 5,7 megawattra nőtt - derül ki a New York City napenergetikai jövője címet viselő tanulmányból. A bővülés üteme egyre gyorsabb, és a New York City Solar America City Partnership szerint a város 2015-re akár újabb 45-70 megawattal bővítheti napelem-kapacitását.

Forrás: http://amiotthonunk.hu

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »