Zöld építészet

A seattle-i Bullitt Center: a világ legzöldebb épülete?

Manapság a legtöbb építész ugyanarról álmodik: olyan házat tervezni, ami nem igényli a hálózatról jövő energiát, és nem bocsát ki káros anyagokat.

Már egyre több olyan házat terveznek és építenek meg, ami nem használja a hálózatból származó áramot, ám a seattle-i Bullitt Center tervezői magasabb szintre szeretnének lépni a zöld építészetben – írja a www.mnn.com. A hatemeletes, 4800 m2-es irodaház a tervek szerint nemcsak hálózati áramot, de vizet sem igényel majd, és saját hulladékkezelő-rendszere is lesz.

A következő zöld megoldásokat fogja tartalmazni az épület:

  • Egy tripla-üvegezésű falrendszer,
  • olyan ablakok, amelyek automatikusan nyítódnak és záródnak, attól függően, hogy milyen az időjárás odakint,
  • egy zárt geotermikus rendszer,
  • padlófűtés, -hűtés,
  • a tetőablakoknak, és az átlagosnál magasabb ablakoknak köszönhetően természetes világítás,
  • napelemrendszer a tetőn, amely az épület teljes energiaigényét fedezi majd.

De a zöld törekvések nem fejeződnek be az épület megépítésével sem. A bérlők ugyanis csak szuperhatékony elektromos berendezéseket használhatnak majd, melyek önmaguktól kikapcsolnak éjszaka. Bár elsőre úgy hangozhat, hogy ez egy drága és szigorú megoldás, de már most ki van adva a hatból négy emelet, pedig az építkezés még alig kezdődött el.

A Bullitt Center mögött a következő tervező- és kivitelező cégek állnak: The Miller Hull Partnership, Point32, Schuchart Construction and PAE Consulting Engineers