Zöld építészet

Befejeződött az energetikai korszerűsítés a Corvinus egyetemen

2011.09.01. - 08:06  |  Nincs hozzászólás

Befejeződött az energiatakarékossági korszerűsítés a Budapesti Corvinus Egyetemen, az épületenergetikai fejlesztések eredményeként évi 58 millió forinttal csökkenhetnek a működési költségek.

A felsőoktatási intézmény által az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében elnyert 500 millió forintból az ablakcserék és a hőszigetelés mellett megújult az épület teljes szellőzési rendszere és a hulladékhő visszanyerését lehetővé tevő gépészeti fejlesztés is megvalósult.

Az energetikai korszerűsítési program során a Fővámpalota 20 centiméter vastag kőzetgyapot-szigetelést kapott, a két épületben 372 ablakszárny a régi formában, de környezetkímélő, energiahatékony felhasználást biztosító felülettel újult meg. Az új légtechnikai rendszer óránként 220.000 köbméter friss levegőt biztosít a diákoknak és oktatóiknak a tantermekben és az egyetem különböző helyiségeiben.

A kertészeti oktatási célú épületek energiahatékonyság-növelő felújítása elnevezésű projekt keretében megvalósult a kertészettudományi kar soroksári kísérleti üzeme és tangazdasága, valamint a tájépítészeti karhoz tartozó szarvasi arborétum összesen 8 ingatlanjának uniós segítséggel történő hőtechnikai felújítása, amely jelentősen csökkenti az energiafelhasználást. A szintén KEOP-program keretében elnyert 103 millió forintból 8 épület 173 külső nyílászáróját cserélték ki és az épületek összesen 2500 négyzetméternyi homlokzata kapott 12 centiméter vastag hőszigetelést, illetve 820 négyzetméteren padlásfödém-hőszigetelést is elvégeztek.

A projekt révén az épületek energiahatékonysága jelentősen javul, a költség- és energiatakarékos működésen túl csökken a károsanyag-kibocsátás - írták, hozzátéve: a beruházással a hosszú távon fenntartható fejlesztés megvalósítása a cél, a diákok egészséges és korszerű környezetben folytathatják felsőfokú tanulmányaikat.

Forrás: http://www.mti.hu

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »