Zöld építészet

Kaptárszerű függőleges farm Londonban

Éppenséggel szorgos kis londoni méhecskék is lakhatnának ebben a Temze partjára tervezett londoni épületben, de embereknek való. A lombbal borított épület félig farm, félig pedig lakóház, amely egy mini-ökoszisztémát alkot.

A mexikói Xome Arquitectos által tervezett London Tower Farm teljesen önfenntartó: összegyűjti az esővizet, energiát termel és még zöldséget, gyümölcsöt is lehet benne termeszteni.

A Xome Arquitectos annak a jóslatnak a tudtában tervezte meg az épületet, hogy 2050-re a Föld lakosságának 70%-a városi környezetben fog élni. Ha ez valóban így lesz, akkor függőleges irányba kell kiterjeszteni a növénytermesztést is, hogy elegendő élelmet lehessen előállítani. A Xome azt is szerette volna, ha az általuk tervezett épület lakói többfajta elfoglaltság közül választhatnak, így bevásárlóközpont, munkahelyek és szórakoztatóegységek is helyet kaptak az épületben.

Az épületet hatszög alakú elemek alkotják, amelyek a lakások ablakaként is szolgálnak. A tetőn lévő enregiatermelő-rendszer ellátja az épületet árammal, az esővizet összegyűjtve pedig a hidroponikus rendszert, a zuhanyzókat és a WC-ket is el lehet látni vízzel. Az épület közepében lehet növényeket termeszteni, így a lakók könnyen hozzáférhetnek a zöldségeskertjükhöz – már ha szeretnének egyet. A megtermelt zöldséget-gyümölcsöt pedig akár el is adhatják. Az ablakokon és erkélyeken felgyűrűző növények pedig még több élettel töltik meg ezt az amúgy is zöld épületet!

Forrás: http://inhabitat.com