Zöld építészet

Futurisztikus tornádóbiztos ház

Ha Dorothy egy ilyen házban élt volna, akkor sosem találkozott volna a Gyáva Oroszlánnal, a Bádogemberrel és a Madárijesztővel sem, de legalább a házát sem fújta volna el a szél Óz birodalmába.

Mivel elég valószínűtlen, hogy a jövőben képesek leszünk teljes mértékben elkerülni a tornádókat, az egyetlen megoldás az, hogy a tornádó okozta károk mérséklésére törekszünk. A hong kongi székhelyű 10 Design egy tronádóálló ház tervein dolgozik, amiket látva a Star Trek birodalmában érezhetjük magunkat. Hidraulika és napelemek segítségével a ház a közeledő vihar első jelére a föld alá húzódik.

A 10 Design a kinetikus építészet fejlődésében és a technológiai újításokban bízva tervezte meg a tornádóbiztos házat. A tervekhez az ötletet a földalatti barlangok, a földből kipattanó virágok és a teknősbéka túlélő gyakorlata adta. A tokszerű lakótér egy hidraulikus toronyhoz kapcsolódik, amely a föld alól emelkedik ki. Lent a föld alatt kaptak helyet a közművek, kisebb raktárak, míg a lakótér a felszín felett a szabadban található.

A napelemek követik a nap mozgását, hogy a lehető legtöbb áramot tudják megtermelni, a ház borítása pedig három rétegű: két Kevlar-réteg fogja közre az áttetsző szigetelést. Ez a borítás maximális szigetelést biztosít, miközben átengedi a fényt a belső terekbe. A 10 Design még fejleszti a ház borítását, és olyan a fotokatalikus réteggel bevont nanocsövekkel is kísérletezik, melyek felszívják a mérgező anyagokat és a szén-dioxidot, melyeket a hidraulika meghajtására lehetne felhasználni.

Az érzékelőknek és a házban található monitoroknak köszönhetően a lakók minden pillanatban tisztában lehetnek az időjárás változásaival. A ház a tornádó kialakulásának első jelére visszahúzódik a földbe, így a tornádó anélkül söpörhet végig a felette, hogy kárt tenne az épületben. A 10 Design egész „lakótelepeket” szeretne ilyen házból felépíteni, de még mindig a prototípus megépítésén dolgozik hajóépítő cégekkel együttműködve.

Forrás: http://inhabitat.com/