Zöld építészet

Tégla újrahasznosított üvegből

2011.09.13. - 08:23  |  Nincs hozzászólás

A University of Washington két végzős hallgatója újrahasznosított üvegből készített téglát, mely könnyebb, erősebb és jobban szigetel, mint a hagyományos tégla.

Renuka Prabhakar és Grant Marchelli szerint ráadásul az ún. VitroBricks előállításához 80%-kal kevesebb energia szükséges, hiszen alacsonyabb hőmérsékleten és rövidebb ideig kell égetni őket, mint az agyagtéglákat. Az új találmány legnagyobb előnye pedig az, hogy tonna milliónyi üveghulladék újrahasznosítását biztosítaná évente.

Persze a VitroBricks gyártásának technológiája még csak kísérleti stádiumban van, és Prabhakarnak és Marchellinek még azt is bizonyítania kell, hogy a VitroBricks tömeggyártása kivitelezhető és olcsó. Ám a két hallgató találmánya már így is felkeltette néhány befektető érdeklődését, így a munkák tovább folytatódhatnak.

Az Egyesült Államokban az üveghulladék megdöbbentően kis részét, mindössze 26%-át hasznosítják újra. Ez a tény inspirálta a két ifjú kutatót a tégla kifejlesztésére. Az üvegtéglákban megannyi hajszálvékony járat található, így a belőlük épült ház hűtését egyszerűen – locsolással – meg lehetne oldani. A kis járatoknak köszönhetően a VitroBricks ideális lenne ún. élő- vagy zöldfalak építéséhez is, vagyis növényekkel is be lehetne telepíteni a belőle épült falat.

Gregg Borchett, a Brick Industry Associaton elnöke szerint a legtöbb alternatív alapanyagból készülő tégla vagy drága, vagy nem elég tartós. Borchett úgy gondolja, hogy a két egyetemista találmánya hasznos lehet, amennyiben valóban megbízható, és elég alapanyagot tudnak szerezni hozzá. „Egy átlagos téglagyár évente 40 millió darab téglát gyárt, szóval elég sok alapanyag kell hozzá” – jegyezte meg Borchett.

Prabhakarnak és Marchellinek azt is meg kell vizsgálnia, hogy a VitroBricks megfelel-e az építőanyagokra vonatkozó előírásoknak, valamint független szerveknek is ellenőriznie kell a gyártási technológiát. Azt remélik, hogy megveszik tőlük a gyártási technológia licencét, és nem kell táglagyárosnak felcsapniuk. „Mérnökök vagyunk, és azok is szeretnénk maradni.” – fűzte hozzá Prabhakar.

Forrás: http://sustainableindustries.com

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »