Zöld építészet

Fókuszban az energiahatékonyság és intelligens épületek

Új témával – az irodaépületek, ipari parkok, kereskedelemi hálózatok energiaracionalizálásával is bővül a CEP 2011-ben.

Az OGH Hírügynökség értesülése szerint az energiahatékonyságra és intelligens épületekre fókuszáló nemzetközi kiállítás és konferencia szervezői a közelmúltban látták vendégül Magyarországon Marie Donnelly-t, az EU új és megújuló energiaforrásokért, energiahatékonyságért és innovációért felelős bizottságának igazgatóját, aki a megújuló fűtési és hűtési technológiák 2020-2030-2050-ig megalkotott víziójára hívta fel a figyelmet. A kérdés annál is inkább aktuális, mivel a klimatizált kereskedelmi épületek aránya 2020-ra önmagában el fogja érni legalább a 60%-ot, évi 1400TWhc energiát emésztve fel.

Épületek energiahatékony építése, felújítása, zéró energiafelhasználású és alacsony energiájú házak, passzív házak, intelligens épületek, épületautomatizáció, smart metering, smart grid, energiaracionalizálás az épületekben, facility management, energiatanácsadás, finanszírozás, támogatási rendszerek – ezekkel a témákkal és hívószavakkal szólítja meg a CEP 2011 a szakmai közönséget október 19. és 20. között a Material Event Centerben.

Az esemény nyitó napján Bencsik János ,az NFM klíma- és energiaügyért felelős államtitkára, Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke valamint Noll Tamás, a MÉK, a Magyar Építész Kamara elnöke – mint fővédnökök – részt vesznek egy, a szakkiállítással párhuzamosan megrendezésre kerülő, rendhagyó formában tervezett interaktív konferencián.

„A szakma kihívása, az erőforrások hatékony felhasználása, egyre szigorúbb követelménnyé válik az építészek, az épületgépészek, az építőanyag gyártók, kivitelezők mindennapi munkájában.

Ingatlanállományunkat 20 év alatt kellene felújítani, hogy megvalósulhasson a CO2 kibocsátás kitűzött mértékű csökkentése. A köz- és közforgalmú épületeinket még korábban, az építtetők számára is példát mutatóan át kell állítani energiahatékonyabb működésre. 2020-tól már csak közel nettó zéróenergia felhasználású épületek építhetőek” – húzta alá az októberi esemény aktualitását Simon-Lutring Tünde, a CEP 2011 szervezője, a REECO Hungary Kft. cégvezetője.

A konferencia napirendje ezúttal nem a tervezéssel, hanem a piaci oldallal kezdődik majd, az ingatlanszakma képviselőinek hozzászólásával, a piaci elvárásokkal, majd a felkért építészek, gépészek, szakemberek, kivitelezők, szólnak a témához – felkérve vagy kéretlenül – javaslatot tesznek majd a megvalósíthatóságra, a fenntarthatóságra, illetve arra, hogy milyen gazdaságpolitikai eszközök, ellenőrzések, jogszabályok, ösztönző rendszerek szükségesek az elvárt eredmények eléréséhez.

Nagyon jó elvek léteznek ugyanis, hogyan kell fenntartható, energia-hatékony épületeket építeni, amelyhez léteznek különböző minősítő rendszerek is, de vajon hogyan működnek ezek a gyakorlatban? Az interaktív konferencia jó visszajelzést fog adni arra is, hogy az ingatlanszakma, a beruházók, építtetők, forgalmazók, értékbecslők, hogyan látják, merre fognak mozogni az árak, eladhatóak lesznek ezek az épületek, vagy csak ezek lesznek eladhatóak, mi a véleménye az építészeknek, épületgépészeknek, milyen változásoknak kell bekövetkezni, hogy a klímavédelemnek megfelelő épületek épüljenek, a régiek pedig hatékonyan felújításra kerüljenek – összegezte az OGH

Hírügynökség kérdésére a szakmai eseménnyel kapcsolatos várakozásokat Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának (MAKÉSZ) alelnöke.

További információk: www.cep-expo.hu