Zöld építészet

A parafa borítású ház gyökeret növeszt és egyesül az ágakkal

Egy százéves tölgy lombozatába épített házikó jó kis bunker a gyerekeknek, és nyugodt kis sziget a felnőtteknek. A Spanyolországban, Extremadurában lévő Rooted Treehouse-t az alicantei Urbanarbolismo tervezte, és egy nagy fa ágai között rejtőzik.

Hogy megkíméljék a tölgyet, a házat egy földhöz rögzített szerkezet tartja. A faház világítását javarészt a természetes napfény biztosítja, és parafával borították.

Már a faház tervezésénél is külön figyeltek arra, hogy ne ártsanak a tölgynek, ezért 3D-s tervezőprogramot használtak, ahol nemcsak a házat, de a fát is modellezték. Ezekkel a modellekkel nagyon finoman meg tudták tervezni a házat, hiszen minden ág pontos helyét ismerték. Az építés során egyetlen ágat sem vágtak le a fáról.

A szoba a lombkorona közepén található, és néhány ág átnyúlik a tetőn, így azok természetes árnyékot biztosítanak. Számos földhöz rögzített gerenda tartja a házat. Lépcsőkön, kötéllétrákon, egy csúszdán és egy hídon keresztül közelíthetjük meg a faházat, és csupán ezek láthatók távolról, a házat elfedi a lombozat.

A tetőt hanga borítja, amely nádtető-hatást kölcsönöz neki, a ház burkolatához pedig parafát használtak. A helyben termő parafa teljesen kezeletlen, még az a zuzmó is megtalálható rajta, ami az élőfát borította.

Forrás: http://inhabitat.com