Zöld építészet

Az energiahatékony Minimumhouse szinte elveszik az erdőben

A Scheidt Kasprusch építészei egy csodaszép, szögletes kis lakot terveztek a Berlin melletti erdőbe.

A Minimumhouse homlokzatának három oldala szintet tiszta üveg, negyedik oldalát pedig nyersfa deszkák borítják. A tervezők a házat nyaralónak szánják, és remélik, hogy sok ilyen épül még a jövőben.

A padlótól egészen a plafonig érő, két szinten átívelő nagy üvegablakok miatt úgy tűnik, mintha a ház három oldalról nyitott lenne. A speciális bevonatnak köszönhetően úgy telítődik meg természetes fénnyel az egész ház, hogy közben nem növekszik a hőmérséklet. Kívülről nézve a házat a környező fák tükröződnek vissza az üvegfelületekről, bent ülve pedig olyan érzése lehet az embernek, mintha az erdő kellős közepén volna.

A nyaralót egy lépcsősor osztja ketté, az egyik végében pedig két terasz is található. A ház passzív fűtőrendszerrel van felszerelve, a plafonhoz erősített fűtőtestek szolgáltatják a meleget a hűvösebb napokon.. Az épület tetején lévő napelemek látják el az épületet árammal, de ezek a panelek úgy vannak felszerelve, hogy a zöld tető növényei szabadon nőhessenek. Ezek a növények ugyanis megvédik a házat a felmelegedéstől és természetes esővíz-szűrőként is működnek.

Az épületet fenntartható anyagokból építették, például helyi forrásból származó fát használtak fel, ami nagyon jól szigetel. A Minimumhouse teljesen beleolvad a környezetébe, és környezetbarát kikapcsolódást biztosít azoknak, akik kiszakadni vágynak a városi forgatagból.

Forrás: http://inhabitat.com