Zöld építészet

Zöld Otthon Együttműködés

Az UNIQA Biztosító Zrt., a Magyar Passzívház Szövetség, (MAPASZ) valamint a MAPASZ tagjai a mai napon jelentették be, hogy 2011. szeptember elején megalakították a Zöld Otthon Együttműködést, amelynek célja a környezettudatos, modern, energiatakarékos otthonok elterjedése és népszerűsítése a magyar lakosság körében.

A Zöld Otthon Együttműködés tagjai azt vállalják, hogy olyan „zöld” termékeket, innovatív szolgáltatásokat kínálnak termékpalettáikon, amelyek összhangban vannak az együttműködés fő célkitűzéseivel, illetve segítik azok széles körű elterjesztését. Ennek jegyében az UNIQA Biztosító, a Zöld Otthon Együttműködés keretein belül ez év szeptemberében egy új – a környezettudatos otthonkialakítás igényeinek megfelelő – lakásbiztosítási terméket vezet be „Otthon és környezet” néven.

Az Otthon és környezet lakásbiztosítás megnyugtató biztosítási megoldást nyújt azoknak is, akik környezettudatosan, megújuló energiát felhasználó berendezésekkel tették korszerűvé otthonukat. Az Otthon és környezet „Öko” csomagja ugyanis védelmet nyújt az olyan értékes berendezésekre is, mint a napelemek, napkollektorok, illetve a szabadban tárolt vagyontárgyak, például a kerti bútorok.

Az új lakásbiztosítási konstrukció abból a szempontból is különleges, hogy 15 ezer forint értékhatárig hozzájárul a jövő év elejétől kötelezően bevezetésre kerülő Lakás Zöldkártya, azaz ingatlan energetikai tanúsítvány megszerzéséhez.

Egy, 2012 januárjától életbe lépő rendelet szerint ugyanis, minden értékesítésre, hosszú távú bérbeadásra, vagy átírásra kerülő ingatlannak kötelezően rendelkezni kell ezzel a tanúsítvánnyal, amely átfogó tájékoztatást ad az épület energiahatékonyságáról, és ennél fogva az ingatlan tényleges forgalmi értékét is befolyásolhatja.

„ Fontosnak tartjuk, mint az innovációban mindig élenjáró biztosító, hogy a piaci igények szélesedésével mi is ahhoz igazítsuk termékstruktúránkat, így jött létre az új Otthon és környezet névre keresztelt lakásbiztosítás. Azoknak a családoknak, akik már megtették a kellő korszerűsítést ingatlanukon környezetünk megóvása érdekében, most Öko termék csomagunkkal biztosítási megoldást kínálunk. A nagy értékkel bíró berendezések védelmet érdemelnek, mint ahogyan környezetünk és bolygónk is.” –Kurtisz Krisztián, az UNIQA Biztosító nem-élet biztosítás főigazgatója.

Az új termék bevezetésével egy időben, az UNIQA – a MAPASZ és tagjainak szakmai támogatásával – az energiatakarékos otthon koncepcióját, összetevőit bemutató és népszerűsítő, közérdekű microsite-ot is elindított. A www.otthoneskornyezet.hu oldal fő vonzereje egy 3D-ben modellezett forgatható passzívház.

Az UNIQA és partnerei azt is célul tűzték ki, hogy az oldalon keresztül megismertessék az érdeklődőket a passzív-, illetve energiatakarékos házak legfőbb jellemzőivel, bemutassák a lakóingatlanok legfőbb energiatakarékossági pontjait, illetve friss információkat nyújtsanak a témára vonatkozó uniós célokról és irányelvekről. A látogatók arról is képet kaphatnak, hogy energiatakarékossági szempontból milyen az itthoni ingatlanállomány állapota és, hogy a jövőre bevezetésre kerülő ingatlan zöldkártyarendszer hogyan befolyásolja majd a hazai ingatlanok értékét. Az oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők a témához kapcsolódó finanszírozási, forrásbevonási lehetőségekről, illetve a szabályozási aktualitásokról is, ami segítheti a korszerű otthonok hazai elterjedését.

„A Magyar Passzívház Szövetség örömmel csatlakozott az UNIQA zöld lakásbiztosításának kampányához, mert megfelelő felületet biztosítanak arra, hogy kellő információkat juttassuk el azoknak az ingatlan tulajdonosok részére, akik a hosszú távú célokat előtérbe helyezve, ilyen mélységekben gondolkodnak egy lakáskorszerűsítés során.

A MAPASZ és tagjai sok évi szakmai tudásuk által létrehozott innovatív termékeik, szolgáltatásaik mellett az UNIQA Otthon és környezet lakásbiztosítása megfelelő folytatása a környezettudatosság és a passzívházak elterjedésének. Előremutatónak tartjuk, hogy egy biztosító társaság is gondol termékei kialakításakor a környezettudatosságra és a környezetbarát ügyfelekre, akik ténylegesen tesznek vagy már tettek is bolygónk védelméért.” – Debreczy Zoltán, a Magyar Passzívház Szövetségének elnöke.

Az weboldal azt is szemléletesen bemutatja, hogy milyen veszélyeknek van kitéve otthonunk, és melyek a leggyakoribb és legnagyobb kárt okozó események. A bemutatók mellett az érdeklődők tippeket és hasznos tanácsokat kapnak arról, hogy mit kell, és mit lehet tenni például egy vihar vagy betöréses lopás okozta károk megelőzésére.

Forrás: http://amiotthonunk.hu