Zöld építészet

Los Angelesben megépülhet a világ legzöldebb NFL stadionja

Miután évekig az egyetlen olyan amerikai nagyváros volt, amelynek nem volt profi focicsapata, az NFL most visszatér az angyalok városába. És ezúttal odafigyelnek a környezetre is.

Los Angeles focicsapatának leendő stadionja, a Farmer Field a „világ legzöldebb stadionja lesz” az AEG állítása szerint. A csapat a U.S. Green Building Council-lal és a National Resources Defense Council-lal összefogva azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az új stadion megkapja a LEED-tanusítványt – ami csak a legzöldebbeknek jár. Az AEG – ami többek között a nem rég alapult Green Sport Alliance-nak is partnere – eddig 1 milliárd dollárt fektetett be a 72 ezer fő befogadására képes stadionba, amely Los Angeles központjában kapott helyet, és amely rendezvényközpontként is funkcionál majd.

Ám Kalifornia állama nem elégedett meg a sport- és szórakoztató óriás AEG becsületszavával arra nézve, hogy az épület valóban zöld lesz, hanem törvényben kötelezte a céget arra, hogy környezetbarát épületet építsen. A szénsemlegesség nem csupán az épületre vonatkozik, hanem a látogatókra is: az AEG-nek meg kell oldania valahogy, hogy a szurkolók ne autóval jöjjenek a meccsekre. Ez sokkal nagyobb feladat, mint a napelemek beszerelése. A vállalat a várossal összefogva egy olyan tömegközlekedési megoldást keres, amivel a stadion „autó/meccs” mutatója minden más NFL stadionénál alacsonyabb lesz.

Jelenleg készül az épület környezeti hatástanulmánya, melynek legkésőbb 2012 júniusáig kell befejezni, vagyis az építési folyamat jóformán a korai tervezési fázisban tart. Ennek ellenére azért azt már lehet tudni, hogy a nagyarányú újrahasznosítás és a vízgazdálkodás külön figyelmet kap a tervezés során.

A stadion annyira zöld lesz, hogy még a korábbi elnök, Bill Clinton is felfigyelt rá, és megemlítette mind az AEG-t, mind a Farmer Fieldet a Clinton Global Initiative éves találkozóján mint „a fenntarthatóság kiemelkedő elkötelezettjeit”.

A stadiont 2015 folyamán tervezik megnyitni, és folyamatosan ellenőrizni fogják a környezeti hatékonyságát és teljesítményét a nyitás után. A projekt nagyjából 23 ezer munkahelyet teremt Los Angelesben: 12 ezret az építés során, 11 ezret pedig a nyitás után.

Forrás: http://earth911.com