Zöld építészet

Megújult a Nagykovácsi Általános Iskola

2011. augusztus 30-án megtörtént a műszaki átadás, ahol a projektben részt vevő vállalkozók, az önkormányzat műszaki vezetője, valamint Bencsik Mónika polgármester asszony felmérték az elvégzett feladatokat, átbeszélték az apróbb simítani valókat, és a tulajdonosok újra birtokba vehették az iskolát.

A Környezetvédelmi és Energia Operatív Program (KEOP) keretein belül 103.245.468,-Ft vissza nem térítendő támogatás segítségével, összesen 141.946.166,- forintból kicserélték a nyílászárókat, az intézményt hőszigetelték, homlokzatát újra vakolták, és a fűtési rendszert korszerűsítették.

Az átadással megvalósult Nagykovácsi azon célja, hogy az iskola energiafelhasználását csökkentsék, a felhasználók komfortérzetét, és a település esztétikai megjelenését növeljék. Az elsődleges célokon túlmenően a projekt megvalósulásával Nagykovácsi hozzájárul ahhoz, hogy az ország energiafüggősége és a világ energiafelhasználása, ezzel együtt a szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok kibocsátása is csökkenjen. Társadalmi szinten a projekt célja a társadalmi tudat formálása, a fenntartható fejlődés biztosítása.

Az Európai Unió támogatásával sikerült elérni, hogy az intézmény energetikai megtakarítása 63,75%, azaz éves szinten az energia költségek 5.215.763,-Ft-tal, a karbantartási költségek pedig 4.742.112,-Ft-tal csökkenjenek. Ennek eredményeként évente 9.957.875,-Ft-tal kevesebb kiadást jelent az iskola fenntartása, működtetése az önkormányzat részére.

A projekt ünnepélyes záró rendezvényére szeptember 1-jén, a tanévnyitó ünnepségen került sor.