Zöld építészet

Az új Dalí Múzeum fenntartható, gyönyörű és ellenáll az elemeknek

Az érdeklődők egészen 1980 óta látogathatták a floridai régi Dalí Múzeumot, ám idén megnyitotta kapuit az új Dalí Múzeum, amely eddig nagyon jó visszajelzéseket kapott. Mostantól a gyönyörű műalkotásokat egy olyan épületben csodálhatják meg a látogatók, amely maga is egy műalkotás.

Az épületet Yann Weymouth, a Hellmuth, Obata and Kassabaum (HOK) Arschitects építész tervezte – számolt be a greenbuildingelements.com. A kiállítási tárgyakon túl a múzeum maga is egy Dalí-szerű élményt nyújt: a Dalí egyik képsorozata után az „Enigma” nevet viselő üveg átrium három szint magasra nyúlik, és magába foglalja a galériát, a szalonokat és egy gyönyörű csigalépcsőt.

És úgy tervezték, hogy kiállja az időjárás viszontagságait: az átrium üvege kb. 4 centiméter vastag, a tesztek szerint egy 200 km/órás (3. kategóriás) hurrikánnak is ellenáll. A 45 centiméter vastag betonfalak ennél jóval nagyobb, 265 km/órás, 5. kategóriás hurrikánt is kibírnak. A harmadik szinten helyet kapó galéria ablakait és üvegfelületeit spalettákkal védik meg az esetleges viharok ellen, a természetes fényt biztosító tetőablakok pedig már önmagukban is hurrikánbiztosak.

De az elemek elleni védelem nem feledtette el a tervezővel a fenntarthatóság szempontját. Az épületnél felhasznált betonkeverékbe cement helyett hamut, illetve a nagy olvasztók salakját keverték, a tartóoszlopok pedig 97%-ban újrahasznosított fémből készültek. A belső terek páratartalmát egy napelemes párátlanító berendezéssel szabályozzák, hiszen a megfelelő páratartalom kulcsfontosságú a műalkotások állagának megőrzése szempontjából. A HOK még energiahatékony hűtő-fűtőrendszert, környezetbarát (kevés illékony szerves vegyületet tartalmazó) anyagokat és LED-világítást is beépített az épületbe. A múzeumban és a környékén lévő növényeket pedig újrahasznosított vízzel locsolják.

Az új Dalí Múzeum egyedülálló megjelenése méltóvá teszi, hogy a szintén egyedülálló művész műalkotásainak otthonául szolgáljon, a fenntartható fejlődés jegyében a lehető legkevesebb kárt okoz a környezetnek, végül pedig biztonságot nyújt az egyre dühösebb elemekkel szemben.