Zöld építészet

Hórusz Szeme: egy elképesztő épület Luis de Garrido-tól

Luis de Garrido építész egy teljesen önfenntartó üvegkupolás épületet tervezett, melyhez egy csodálatos parkosított birtok is jár. A ház maga az álom: a kellemes mikroklíma, az állandóan lengedező szél, a fény és a meleg – már amikor kell –, a gyönyörű környék és a tény, hogy a törökországi Isla Playa de Cleopatra szigetén fekszik, mind-mind egyedülállóvá teszik az épületet.

A többemeletes központi kupolaépület fémből és bevonatos üvegből álló szerkezete egész évben beengedi a napfényt a belső terekbe. Habár az üvegházhatás miatt a ház kellőképpen felmelegszik, az elhelyezkedésnek és a forgó lamelláknak köszönhetően az épületben még nyáron sincsen túl meleg. A kereszthuzat gondoskodik a friss szellőről.

Napelemekkel kiegészítve, a csúcstechnológiás geotermikus rendszer a huszonöt hálószobával és öt társalgóval ellátott ház egészének energiaszükségletét fedezi. Az összegyűjtött esővizet pedig a helyben lévő biológiai szennyvízkezelő tisztítja. A házban helyet kapott még egy belső kert is, ami gyönyörű látványt nyújt, akárcsak a panoráma, amely a ház összes pontjából az ember szeme elé tárul. Egyes források szerint az ingatlan és a sziget tulajdonosa Naomi Campbell.

Forrás: http://inhabitat.com