Zöld építészet

Újpalotára környezet- és felhasználóbarát főteret terveznek

Néha a modern építészet meghökkentő megoldásai összezavarhatják az embereket és a környezetet is. De persze nem feltétlenül kell, hogy így legyen: létezik olyan építészet, amely összhangban él környezetével, kiemelten felhasználóbarát, így növelve a szerkezeti és térbeli hatékonyságot. Ilyen terveket készített a HMS-Plan a budapesti Újpalota főterének pályázatára.

Az építészek a hely adottságait kihasználva készítették el a terveket. A tér ugyanis egy dombra épülne, így az meghatározza az egész dőlését. A fő szempont a közösségformálás volt, így különböző funkciókat rendeltek a térhez (vagy parkhoz?). A személyes élettér kialakítása érdekében az itt lakók akár saját kerttel is rendelkezhetnek a park területén.

A park középpontjában egy szabálytalan négyszög alakú, pirosas-narancssárgás szerkezet áll majd. Ennek a térnek is több funkciót terveztek: amellett, hogy sétáló-pihenő övezetként funkciónál, rendezvényeknek is helyet ad majd. Ez alatt az elem alatt pedig mosdók, üzletek, trafikok és közösségi terek lesznek. De itt még nincs vége: a föld alá a szokványos mélygarázson túl egy kulturális központot álmodtak meg a tervezők. A domb adta természetes lejtőt kihasználva pedig sokkal kevesebb liftre és lépcsőre lesz szükség, ami kihangsúlyozza a park és a környezet összhangját.

Ami a környezetbarát vonásokat illeti: a tervezők elsősorban a költséghatékony, helyben elérhető építőanyagokból szeretnék a teret megépíteni. Az élénkszínű külső szerkezetet alacsony fűtőértékű fából, a belső elemeket pedig egy speciális anyagból, cement és agyag keverékéből építik majd, amelynek gyártása kevesebb károsanyag-kibocsátással jár, mint a hagyományos betoné. A kevesebb szén-dioxid-kibocsátás érdekében napelemeket is telepítenek a parkba. És végül az ideális mikroklíma kialakításáról a tér közepére tervezett medence gondoskodik, amely hűti a levegőt, így biztosítaná a látogatók kényelmét.

Böngészve a világhálót, érdekesebbnél érdekesebb zöld cikkekre leltem, de eddig ez az első, amely kis hazánk tiszta jövőjéről szól. Bár az érdem nem a miénk, pici büszkeség mégis bizsergeti ilyenkor az embert, tekintve, hogy nemcsak az ecofriend.com, de az archdaily.com is hírül adta az újpalotai főtér építésére beadott HMS-Plan-pályázatot. A Tiszta Jövő csapata gratulál az építészeknek! - a szerk.

Forrás: http://www.ecofriend.com