Zöld építészet

Újpalotára környezet- és felhasználóbarát főteret terveznek

Az építészek a hely adottságait kihasználva készítették el a terveket. A tér ugyanis egy dombra épülne, így az meghatározza az egész dőlését. A fő szempont a közösségformálás volt, így különböző funkciókat rendeltek a térhez (vagy parkhoz?). A személyes élettér kialakítása érdekében az itt lakók akár saját kerttel is rendelkezhetnek a park területén.

A park középpontjában egy szabálytalan négyszög alakú, pirosas-narancssárgás szerkezet áll majd. Ennek a térnek is több funkciót terveztek: amellett, hogy sétáló-pihenő övezetként funkciónál, rendezvényeknek is helyet ad majd. Ez alatt az elem alatt pedig mosdók, üzletek, trafikok és közösségi terek lesznek. De itt még nincs vége: a föld alá a szokványos mélygarázson túl egy kulturális központot álmodtak meg a tervezők. A domb adta természetes lejtőt kihasználva pedig sokkal kevesebb liftre és lépcsőre lesz szükség, ami kihangsúlyozza a park és a környezet összhangját.

Ami a környezetbarát vonásokat illeti: a tervezők elsősorban a költséghatékony, helyben elérhető építőanyagokból szeretnék a teret megépíteni. Az élénkszínű külső szerkezetet alacsony fűtőértékű fából, a belső elemeket pedig egy speciális anyagból, cement és agyag keverékéből építik majd, amelynek gyártása kevesebb károsanyag-kibocsátással jár, mint a hagyományos betoné. A kevesebb szén-dioxid-kibocsátás érdekében napelemeket is telepítenek a parkba. És végül az ideális mikroklíma kialakításáról a tér közepére tervezett medence gondoskodik, amely hűti a levegőt, így biztosítaná a látogatók kényelmét.