Zöld építészet

BGF: környezetkímélő fűtés

Több mint 400 millió forintos európai uniós támogatásból javította a Budapesti Gazdasági Főiskola Alkotmány utcai és Buzogány utcai épületeinek, valamint a Külkereskedelmi Kar kampuszának energetikai jellemzőit.

A beruházás többek között a fűtési rendszerek korszerűsítésére, a nyílászárók cseréjére, a homlokzatok, tetők, padlások hőszigetelésére terjedt ki, jelentősen – akár 88%-kal – csökkentve ezzel az épületek fűtési költségeit. Az energetikai modernizációnak keretet adó KEOP projekt zárórendezvényére szeptember 28-án került sor.

Összesen akár 25 millió forint megtakarítást eredményezhet a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán elnyert összegből megvalósult energetikai felújítás a BGF épületeiben – hangzott el a BGF szeptember 28-i rendezvényén. A fűtésre fordított energia takarékos felhasználása azonban a költségek csökkentése mellett a környezet védelme szempontjából is fontos, valamint lényeges szempont volt az is, hogy a beruházásnak köszönhetően a hallgatók komfortosabb környezetben tanulhatnak a jövőben.

A KEOP pályázat keretében az Alkotmány utcai épület patinás jellegéhez illeszkedő új, hőszigetelt nyílászárókat kapott. A homlokzat hőszigetelő festésétől, valamint a padlásfödém szigetelésétől a fűtési költségek 20%-os csökkenését, azaz évente 5,9 millió forint megtakarítást vár az intézmény. A Buzogány utcai épületben a fenti munkálatokon túlmenően a beruházás a fűtési hálózat korszerűsítésére is kiterjedt, melynek keretében egy modern, kondenzációs kazánt is beépítettek a régi helyére. Ezzel évente több mint 10 millió forintot spórolhat a főiskola, ami a fűtési költségek 88%-os csökkenését jelenti.

A beruházás keretében a BGF Külkereskedelmi Kar Diósy Lajos utcai kampuszának teljes körű nyílászárócseréjére is sor került. A teljes oktatási és kollégium épület korszerű, KPVC nyílászárókat kapott, mely 19%-os fűtési költségcsökkenést eredményezhet, azaz éves szinten több mint 8 millió forint megtakarítást.

„Igyekszünk hallgatóinknak optimális körülményeket teremteni a tanuláshoz, amelyhez az infrastruktúra folyamatos korszerűsítése elengedhetetlen. Ez természetesen nem csak a taneszközök folyamatos modernizációját foglalja magában, hanem az épületek, közösségi terek fejlesztését is. Ugyanakkor legalább ilyen fontos számunkra, hogy az energetikai modernizációnak köszönhetően jelentős mértékben csökken az épületek energiaigénye, így kevésbé terheljük környezetünket és csökkenthetjük a BGF ÖKO-lábnyomát is” – nyilatkozta Sándorné dr. Kriszt Éva, a BGF rektora a beruházás kapcsán.

Forrás: http://amiotthonunk.hu