Zöld építészet

Szokatlan környezetbarát hobbitház épült Walesben

Simon Dale bebizonyította, hogy nem feltétlen kell építésznek lenni ahhoz, hogy megtervezz és megépíts egy gyönyörű, kényelmes, alacsony fogyasztású otthont. Mindössze 3000 font (ez nagyjából egymillió forint), néhány egyszerű szerszám, egy kis segítség az apóstól és a barátoktól, no meg egy jó ötlet és némi elszántság kellett ahhoz, hogy ez a kedves kis ház felépüljön.

Mostanában megfigyelhető a hobbitházak iránt növekedő kereslet, holott a világ még mindig a „nagyobb és több” életmódot hirdeti. Egy svájci család például a föld alá építette otthonát, míg Dale-ék a természetes alapanyagok mellett döntöttek. A walesi hobbitházhoz a szomszédos erdőből származó tölgyfát használták fel, a támfalak és az alap kőből és sárból készültek, a padló, a tető és a falak szigetelést pedig szalmabálákkal oldották meg.

A falakat belülről lélegző mészvakolattal fedték be, mert ennek az előállításához kevesebb energia szükséges, mint a cementgyártáshoz. A padlót, az ablakokat, a vízvezetékeket – vagyis a házon belül szinte mindent – újrahasznosított anyagokból készítettek. A fűtést fatüzelésű kályhával oldották meg, a hűtést pedig a föld alól felszivattyúzott hideg levegő biztosítja. A tetőablaknak köszönhetően az egész ház természetes fényben úszik, a vizet a közelben lévő forrás biztosítja, és az áramot pedig a napelemek állítják elő. A hobbitház azoknak az embereknek is alternatívát nyújt, akik sem építészeti szakértelemben, sem pénzben nem bővelkednek, de egy környezetbarát otthonról álmodnak.

Forrás: http://inhabitat.com