Zöld építészet

Függőleges biciklitárolót terveznek Szöulba

A jó biciklitárolási lehetőségek nem hiányozhatnak egy olyan városból, amely biciklibarát szeretne lenni. Márpedig Szöul az szeretne lenni. A Bike Hanger ideális megoldást nyújt a zsúfolt nagyvárosokban is: a helyhiány többé nem lehet kifogás.

A létesítmény környezetbarát, hiszen egyrészt újrahasznosított műanyagból és fémből készülne, másrészt egyszerűen, emberi erővel is fel lehet húzni a bicikliket a tárolóba, ahol egyszerre harminchat kerékpár tárolható. Az emberi meghajtású emelőszerkezet segítségével – ami tulajdonképpen egy szobabicikli – keresünk egy üres helyet a fogaskeréken, ráakasztjuk a biciklinket, és amikor végeztünk, addig tekerünk a szobabiciklin, míg a mi kerékpárunk nem következik.

Ráadásul Bike Hanger-nek nem kellene új épületet építeni, hanem olyan tereket lehet általa kihasználni – például tűzfalakat –, amelyeknek eddig semmilyen funkciójuk nem volt. És a forgalmat sem zavarná a függőleges biciklitároló. A tervezett fenntartási költségeket ismerve pedig a Bike Hanger több, mint vonzó megoldás: a kenés és a beállítás évi 15 dollárt emésztene fel tárolónként.

Forrás: http://www.archdaily.com