Zöld építészet

Egy értelmezhető paradoxon: földalatti felhőkarcoló

Mexikóváros a világ egyik legnagyobb lakossággal rendelkező városa. Gazdag történelmében keveredik az azték és a spanyol kultúra, melynek eredményeképpen egy teljesen egyedi életmód jött létre a közép-amerikai városban. Erre pedig építeni kell, méghozzá zöld módon, ahogy a BNKR Architectura építészei is gondolják: egy elképesztő, 55 emeltes, fenntartható, fordított felhőkarcolót terveznek létrehozni a fővárosban.

A tervek a „földkarcoló” (Earthscaper) nevet kapta, melyet a város főterén szeretnének megépíteni, létrehozva egy összetett teret függőleges kertekkel, energiatakarékos megoldásokkal, és még sok mással kiegészítve.

Az elmúlt pár évtizedben Mexikóváros népessége robbanásszerűen megnőtt, és a mai napig folyamatosan növekszik, így a városnak egyre több irodára, üzletre és lakásra van szüksége. Mexikóváros központja tele van tűzdelve műemlék épületekkel, melyeket a helyi törvények értelmében tilos lerombolni, illetve az új épületekre vonatkozóan egy magassági szabályozást kell betartani, hiszen azok nyolc emeletnél nem lehetnek magasabbak. Vagyis felhőkarcolónak a város ezen részén nincs hely. De a BNKR nem adta fel: a város mélyébe tervezte az új épületét.

Az üvegtető lehetővé teszi, hogy a téren sétáló emberek az alattuk álló épületben gyönyörködhessenek. Az épület első tíz emeletén egy tematikus múzeum, a felfedezés előtti időket bemutató tárlat foglalna helyet. A következő tíz emeleten lakások lesznek, melyekhez csak úgy juthat el az ember, ha előtte „végigutazik” a város történelmén, amelyet amúgy hajlamos elfelejteni. Az utolsó harmincöt emeleten irodák és üzletek kapnának helyet.

Az épület közepén végighúzódó üres tér lehetővé teszi, hogy az épület egésze természetes fényben ússzon és szellőzzön. Minden tizedik emeleten pedig nagy, növénnyel beültetett területeket terveztek, melyeknek köszönhetően friss és szűrt levegő áramolhat az épületben, ráadásul a növények sok oxigént is termelnek. Ezek az ún. „földcsarnokok” (Earth Lobbies) még közösségi térként is funkcionálnak, amelyek egy kicsit megtörik a szerkezet ritmusát.

A földkarcoló legalsó emeleteit a technikai szobák és a vezérlők foglalják el. Itt helyezkedik majd el egy vízturbina, amely felpumpálja a vizet a fenti emeletekbe, és tisztítja a szennyvizet, de ez a berendezés felel az épület áramszükségletének megtermeléséért is.

A majdnem 18 000 négyzetméteres Zocalo tér alá tervezik megépíteni a földkarcolót, ami körül olyan nevezetességek vannak, mint a Metropolitan Katedrális, a Nemzeti Palota vagy az Alkotmány tér. Ez Mexikóváros egyik legforgalmasabb része. De a BNKR terveinek megvalósításával egyszerre lehet megőrizni a történelmi épületek adta látványt és fellazítani a nyüzsgő forgalmat.

Forrás: http://inhabitat.com