Zöld építészet

A milánói Bosco Verticale lesz a világ első függőleges erdeje

Stefano Boeri tervezte a Bosco Vericale-t, a huszonhét emeletes tornyot, melynek építkezéseit már el is kezdték az észak-olasz városban. Ha egyszer kész lesz, akkor ez lesz a világ első függőleges erdeje, hiszen az épület túlmutat az eddigi függőleges kertek dimenzióin.

A Bosco Vericale egy olyan rendszer, amely optimalizálja az energiafogyasztást, visszanyeri és termeli az energiát. Mivel növények borítják, az épület segít majd a milánói levegő tisztításában, és a helyi mikroklíma kiegyensúlyozásában is. A sokféle növény párásítja a levegőt, elnyeli a szén-dioxidot és a port, oxigént termel és megvédi az épületet a sugárzástól valamint a hangszennyezéstől. Így nemcsak jó minőségű életteret lehet létrehozni, hanem hatalmas mennyiségű energiát is meg lehet takarítani majd.

Az épületben minden egyes lakáshoz tartozik majd egy fákkal beültetett terasz, mely árnyékolja a szobákat, és megszűri a város koszos levegőjét nyáron, télen pedig beengedi a napfényt. A növények öntözését a lakók által termelt, tisztított szennyvízzel oldják meg. Az épület energiaellátását szél- és napenergiával fogják biztosítani.

A Bosco Verticale terve a városok terjeszkedésére és a természet visszahúzódására reagál. Ha ugyanis a lakásokat egyenként építenék fel, akkor 50000 négyzetméternyi föld és 10000 négyzetméternyi erdő területére lenne szükség. Az épület Stefano Boeri „BioMilano” víziójának része, az építész ugyanis egy zöld övet szeretne építeni a város köré, beleértve azt a hatvan elhagyatott farmot, melyet vissza szeretne adni a közösségnek.

Forrás: http://inhabitat.com