Zöld építészet

Szupervékony lakóház Japánban

A Mizuishi Architect Atelier egy 52 négyzetméteres, háromszög alakú telekre építette fel ezt a szép, napos és tágas házikót Tokióban. A Horinouchi Ház nagyon jó példa arra, hogy az icipici telek sem lehet akadály, hogy egy kényelmes otthon húzzunk fel rá.

A háromszög alakú alapok nem ritkák Japánban, mivel a szigetország városaiban nagyon kevés hely van. Bár kívülről kicsinek és szűknek hatnak, az ilyen otthonok általában nagyon tágasak, ez alól a két (és fél) szintes Horinouchi Ház sem kivétel.

A Horinouchi Ház telkét egyik oldalról egy csatorna, másik oldalról pedig egy út határolja, vagyis ennél nagyobb helyet nem lehetett kinyerni a háznak. Egy háromfős család lakik a kis házikóban.

Az alsó szinten kapott helyet a hálószoba és a fürdőszoba, a felső szinten vannak a közösségi terek, vagyis a nappali, a konyha, az étkező és egy kisszoba. A kisszobából nyíló galéria pedig tökéletes játékszobának. A ház mindkét végén elhelyezkedő nagy ablakoknak, és a ferde tetőn lévő tetőablakoknak köszönhetően a ház minden zugába behatol a napfény. A falak nagy üvegfelületei pedig optikailag nagyítják a belső teret.

Ha az otthonunkról van szó, akkor általában a tágas tér, a sok négyzetméter az első, de azt is tudjuk, hogy ez nem tesz jót a környezetnek.  Ha követjük a japán szokásokat, akkor a Földünkért is sokat tehetünk.

+ http://www.designboom.com

Forrás: http://inhabitat.com