Zöld építészet

A zöld mozaik: Taipei új művészeti múzeumának tervei

A fő csarnok összeköti a múzeumot a közeli vasútállomással, és az ide tervezett gyalogút, amit egy kis csatorna szel ketté és a felvonó a környéket egy dinamikus központtá alakítja át. A múzeum területére terveztek még egy parkot pavilonnal, de lesznek még itt üzletek és olyan közösségi terek, melyet a város lakói szabadon használhatnak.

A múzeum fő csarnoka lesz a komplexum kommunikációs központja, helyet ad majd workshopoknak, kiállításoknak, fogadásoknak és rendezvényeknek is. A köz és privát terek egyesülése nagyon jó alkalom lesz a művészeknek az egymásközti eszme- és tapasztalatcserére.

Az épület burkolata dupla: a rétegek közt keletkező tér segít a hőszabályozásban, vagyis tulajdonképpen szigetelőként viselkedik. A sejtalakú alkotóelemek pedig kulcsfontosságúak a fenntarthatóság szempontjából. A taipeii művészeti múzeum teteje ötfajta, más-más funkciókat betöltő elemekből áll majd, így a tető egy helyett öt funkciót lát el egyszerre. A sejtek egyik fajtája a napelemes, a másik LED lámpákat tartalmaz és a harmadik zölddel borított. Egy elem felel még a szellőzésért, az utolsó pedig a szigetelésért.

Kengo Kuma ötletének köszönhetően már nem kell eldönteni, hogy mi legyen a tető vagy a burkolat fő funkciója: az összes környezetbarát vonás egybeépíthető.