Zöld építészet

A türelem építészete

A stockholmi Visiondivision csapata egy egyhetes workshopon vett részt Milánóban, ahol egy vendégprofesszor a felgyorsult életmód környezetre és gazdaságra gyakorolt hatásairól beszélt az építészet tükrében. Az előadásnak nagyhatású volt, ugyanis visszatérve Stockholmba a Visiondivision csapata létrehozta a „Türelmes kertész” projektet: egy 8 méter átmérőjű „épületet”, mely tíz cseresznyefából áll, amelyek a kis kétemeletes pihenőhely fő alapanyagát adják.

Hajlítani, csavarni, metszeni és oltani fogják a fákat ahhoz, hogy szabályozzák a növésük irányát, és segítsék a fák fejlődését. Azért esett a japán cseresznyefára a választás, mert egy erős növény, és persze szép is.

Egy ideiglenes fatorony felállítására is szükség volt ahhoz, hogy a segítse a kertész-építészeket a fák hajlításában. A szerkezethez kötelekkel erősítették a fákat, hogy finoman a kör közepe felé húzzák őket, így növés közben majd meghajlik a törzsük. A lépcsőket, a korlátokat és az egyéb biztonsági berendezéseket gyümölcsfákból fogják beoltani, hogy az „épület” gyümölcsöt is adjon. A szerkezetben található karosszék pedig a földből nőtt ki, persze egy kis rásegítéssel: egy kartonból készített vázat földdel befedve, befüvesítve kényelmes kis ülőalkalmatosságot hoztak létre a svéd kertészkedve építők.

Az egyszerű gondozási terv és jótanácsok gyűjteménye a jövő kertészeire száll majd, ugyanis a cseresznyeház a végső formáját majd legközelebb 80 év múlva éri el. Ehhez a projekthez valóban türelmes kertészekre van szükség.

Forrás: http://www.designboom.com