Zöld építészet

Újító szellemű zöldenergia-megoldásokat alkalmazó otthonok

Képzeljen el egy falut, ahol a lakóházak tudatosak. Ahol az épületeket úgy alakították ki, hogy azok minden egyes eleme a fenntarthatóságot és az energiahatékonyságot szolgálja. Legutóbb az Egyesült Államokban épült fel egy ökofalu, az október elején lezárult Solar Decathlon innovációs rendezvény keretében, melyet a Schneider Electric az energiamenedzsment területéről egyedüliként támogatott.

A nemzetközi versenyen a különböző egyetemek csapatai költség- és energiahatékony, napenergiával működtetett lakóházakat terveztek és építettek fel, ötvözve a megfizethetőséget, a fogyasztói ízlést és a tervezői kiválóságot az optimális energiatermeléssel és a maximális hatékonysággal.

Idén a Maryland-i Egyetem diákjainak „WaterShed” (vízgyűjtő) munkacímre hallgató projektjét választották a legérdekesebb ötletnek, mely innovatív megoldásokat kínál a víz- és energiahiány okozta problémákra. A ház kiváló prototípus, mely bemutatja, hogy az épített környezet hogyan segíthet megőrizni a vízgyűjtők szerepét az eső- és szennyvíz szűrésével, valamint a vízhasználat minimalizálásával. A fotovoltaikus és termikus napenergia-tömbök, valamint a burkolat és a mechanikai rendszerek hatékonyságának köszönhetően a csapat által épített ház kevésbé igényli a fosszilis tüzelőanyagokat, mint a hagyományos otthonok. A WaterShed olyan integrált rendszerekkel rendelkezik, melyek lehetővé teszik, hogy a ház kényelmi funkciói egy sor éghajlati viszony próbáját is kiállják.

Ilyenek például a páratartalmat is szabályozó nedvszívó vízesés, a napenergia-tömb által generált többletenergiát hasznosító műszaki rendszer, továbbá egy automatizálási rendszer, mely figyeli és szabályozza a hőmérsékletet, a páratartalmat, a világítást és egyéb paramétereket. Mindezt úgy, hogy a fejlesztés maximális kihasználhatóságot nyújt a legkisebb környezeti hatás kifejtése mellett.

A versenyre készülő diákok csaknem két évet töltenek a házak tervezésével és megépítésével, illetve magával a felkészüléssel. A csapatok minden esetben letesztelik házaikat az optimális energiatermelés és a maximális hatékonyság érdekében. A verseny után a házak egy részét eladják, így biztosítva a költségeket az elkövetkező csapatok számára. Az épületek zömét viszont kutatási célokra használják, illetve nyilvánosan megtekinthetők az egyetemek kampuszain.

A Schneider Electric számára kiemelten fontos az innovatív, fenntartható és energiahatékony technológiák ismertségének növelése, valamint a fogyasztási szokások formálása. A vállalat 2005 óta támogatja a Solar Decathlon versenyét, többek között mérnöki megoldásainak és termékeinek adományozásával, tudásának és erőforrásainak megosztásával, valamint az eseményen részt vevő önkéntesekkel. Az energiahatékonyság és a környezeti felelősség a Schneider Electric kultúrájának és stratégiájának kulcstényezőit képezik, ennek tükrében a vállalat a jövőben is folytatni kívánja a Solar Decathlon rendezvények támogatását.

YouTube előnézeti kép