Zöld építészet

Gyaloghíd műanyaghulladékból

Bár sokan őrültségnek gondolták az elején, a viszonylag fiatal walesi cég, a Vertech Ltd. Nem hallgatott a kétkedőkre, és belevágott Európa első újrahasznosított műanyagból álló hídjának megépítésébe. Az 50 tonna műanyagból egy 30 méteres gyaloghíd lett.

A híd építésénél a Vertech-nek segítségére voltak a Rutgers és a Cardiff Egyetem tervezői és mérnökei, és a közös munkának köszönhetően ma már egy 100%-ban újrahasznosított híd ível át a Tweed-folyó fölött Easter Dawycknél, ami ráadásul a történelmi John Buchan-Út részét képezi.

A híd szépsége – azon a csodálatos tényen túl, hogy 50 tonna műanyaghulladék felhasználásával készült, ami egyébként vagy egy helyi szeméttelepen, vagy Kínában végezte volna –, hogy nem rozsdásodik, nagyon kevés karbantartást igényel, és még csak egy csepp festéket sem kellett felkenni rá. Ezen felül mindössze két hét kellett ahhoz, hogy a hőre lágyuló műanyagból álló hidat felépítsék: az egyes elemeket előre összeszerelve szállították a helyszínre, ahol négy nap alatt összekötötték az egyik partot a másikkal.

Úgy tűnik, hogy a hatalmas mennyiségű fémet és egyéb természetes forrásokat felemésztő hidak ideje letűnőben van, a Vertech hídja igazi megújulást hozhat a hídépítés hagyományiban. Nem elég, hogy az easter dawyck-i híd környezetbarát, a felépítéséhez szükséges idő is rendkívül kevés. És ez még nem minden: a Vertech most azon dolgozik, hogy más építési anyagokat, például a furnérlemezt is, újrahasznosított anyagokkal helyettesítse. Bár a műanyaghulladékból épített híd nem egy szépség, de ennél sokkal fontosabb, hogy megmenti a világot a fojtogató műanyaghulladéktól.

Forrás: http://inhabitat.com