Zöld építészet

Farm a felhőkarcoló tetején

Az új-zélandi építész, Tim Stephens kiskertek sorát tervezte a Long Islanban található Huntington egyik felhőkarcolójának tetejére. Ezek a kis ültetvények a Nap felé dőlnek, így könnyen gondozhatóak, és a nyitottság-zártság érzésének egyensúlyát adják. A felhőkarcolók lakói a háztetőn megtermelhetik a számukra szükséges zöldségeket, gyümölcsöket.

Stephens terve alapján a különböző terek különböző funkciókat látnának el: a „magánkertekben” a lakók saját maguknak termeszthetnék a növényeket. A piactéren, a terv központjában el lehetne adni a felesleget, csereberélni lehetne az árut. Viszont lennének közösségi kertek is, ahol közösen termeszthetnék a növényeket a lakók. De lennének nem gazdálkodási célra tervezett területek is, ahol magasabb fák élnének, melyek megvédik a tetőkertet a környék ártalmas hatásaitól.

A gyalogutaknak, járdáknak, „betonösvényeknek” köszönhetően a városi farm egyfajta labirintus-jelleggel gazdagodik. Reméljük, hogy a felhőkarcolók lakói kapnak az ötleten, és itt-ott megvalósul ez a tetőkert-koncepció.