Zöld építészet

Előre gyártott, környezetbarát házikó

Az előre gyártott elemekből készített házak általában szögletesek és funkcionálisak, hiányoznak belőlük a természetes formák és a melegség. Ez a svéd designer, Torsten Ottesjö, által tervezett előre gyártott épület cáfolja ezt a sztereotípiát: olyan, mintha egy mese vált volna valóra.

Annak köszönhetően, hogy az épület teste egy kicsit meghajlik – amivel a tervező a heringek előtt szeretett volna tisztelegni –, az egyszobás tér egyszerre lesz napos, tágas és bensőséges. Az egész ház helyi alapanyagokból – főként fából – készült, így a régi hagyományok az új célokat szolgálhatják. A külső borítás cellulózzal dúsított újrahasznosított kartonból készült, ami ellenáll a szélnek és az esőnek, a fából készült lécek borította belső falak és ablakok pedig az erdős környezetre rímelnek.

Szigetelőanyagként az ún. ökorostot, újrahasznosított papír és só keverékét használták. A ház amúgy lábakon áll, egy fémszerkezet tartja, amely a talajon lévő kőrétegbe van rögzítve, így kis hatással van a környezetre: mindössze egy négyzetdeciméternyi területen érintkezik közvetlenül a talajjal.

A helyi erdőkből származó fákból, és környezetbarát alapanyagokból készített előre gyártott ház gazdaságos, könnyű legyártani, összeszerelni és fenntartani. A zöld nyaraló megtestesült ideája.

Forrás: http://dornob.com