Zöld építészet

Thames Hub: egy zöld óriásprojekt

A Foster + Partners, a Haltrow és a Volterra tervezői bemutatták közös munkájuk gyümölcsét, a Temze torkolatához tervezett reptér és közlekedési csomópont terveit. A Thames Hubtól gazdasági és kereskedelmi fellendülést várnak, és hosszú távú befektetésként tekintenek rá, így a zöld megoldások nem maradhattak ki a nagyszabású beruházás terveiből.

Az épületkomplexum egy árvízvédelmi rendszert, egy négy kifutópályás repteret, egy fuvarközpontot és egy vasútrendszert is magába foglal. A gát nem pusztán az áradásoktól véd, hanem hasznosítja a hullámenergiát, és áramot termel.

A reptér évi 150 millió utast lenne képes fogadni, amely lehetővé tenné Nagy-Britanniának, hogy megőrizze a „globális légi közlekedés csomópontja” státuszt. A reptér az árvízvédelmi rendszer által termelt energiát használná fel, vagyis megújuló energiával működne.

A tervezők az általuk létrehozott komplexumra úgy tekintenek, mint egy átfogó környezetvédelmi stratégia részére. Egyrészt minimalizálják a természetre gyakorolt negatív hatást, hiszen a vadon élő állatoknak új élőhelyet teremtene a projekt. Másrészt pedig az árvízvédelmi rendszer megóvja a part menti területeket a növekvő vízszinttől és az erősödő viharoktól is.

A tervezőcégek szerint a beruházás körülbelül 50 milliárd fontba kerülne, viszont 150 milliárd font bevételt is hozhat majd. Ez persze a befektetőknek nagyon fontos, viszont mi, egyszerű emberek sokkal jobban örülünk annak, hogy az óriási méretű beruházás – ha a projekt megvalósul – a lehető legzöldebb.

Forrás: http://www.dezeen.com