Zöld építészet

A múzeum, melyet a sivatag ihletett

A hajlított fémből készült, futurisztikus Ordos Múzeum terveit 2005-ben készítette el a MAD Architects, és végre felépült a kínai Belső-Mongóliában. A fémzsalukból épített, űrkorszaki homlokzattal rendelkező épület passzív világítással és fűtő-hűtő rendszerrel van felszerelve.

Ordos városa nagyon fiatal, a helyi kultúrából nőtt ki az elmúlt hat év során. A gumószerű épület a vidék városi hatásokkal szembeni töretlen ellenállását szimbolizálja, és a góbi-sivatagi a homokdűnék formáit idézi, melyek még nem sokkal ezelőtt épp a múzeum területén is láthatók voltak, amíg a fejlesztések el nem kezdődtek.

A múzeumnak két bejárata van, egy a keleti, egy pedig a nyugati oldalon, így az emberek be- és kiáramlása által egyfajta folyamatosság jön létre. Az épület burkolatát csiszolt, rézszínű fémspaletták alkotják, amelyek helyenként meg vannak hajlítva, így szürreális hatást kölcsönöznek az épületnek. A fémspaletták visszatükrözik a napfényt, ám mivel nincsenek szorosan egymás mellé illesztve, így be is engedik a szűrt fényt a galériákba és kiállítótermekbe. A fémspalettás homlokzat nemcsak a napfénytől véd, de biztosítja is az épület természetes szellőzését. Az üvegezett tető és az üvegfalak szintén a múzeum természetes világítását szolgálják.

Belül a fehér, hullámzó falak a külső homlokzatra rímelnek, és elkülönítik egymástól a kiállítótermeket. Egy belső átrium kapcsolja össze az emeleteket, melyeket a fallal kontrasztos fekete lépcsők kötnek össze. Az Ordos Múzeum az egyre terjeszkedő városi életforma tengerében a helyi kultúra és építészet szigete kíván lenni.

Forrás: http://inhabitat.com