Zöld építészet

Újragondolt üvegház a környezettudatosság jegyében

Jenny Sabin fogta az üvegház ötletét, és átültette modern kontextusba, az eredmény pedig egy kis fachokból álló, környezetbarát „kiskert” lett. Az American Philosopical Society kertjében felépített üvegház jó lehetőséget nyújt a közösségi kertészkedéshez.

A 16 méter hosszú, újrahasznosított anyagok felhasználásával készített üvegház nem igényel külön fűtést. A 110 polietilén fachot CNC vezérlésű vágással alakították ki, minden doboz 60x30x30 centiméteres. A mini-üvegház egy nyitott szerkezetben foglal helyet, konyhakerti növények és dísznövények termesztésére is alkalmas. A dobozok kivehetők, egyesével mozgathatók, vagyis tetszés szerint variálható az elrendezésük, és lehetővé teszik a növénytermesztést a téli időszakban is.

Az építmény összes elemét előregyártva szállították a helyszínre, majd ott összerakták. A bordára emlékeztető külső váz újrahasznosított műanyagból készült, melyet faelemekkel támasztottak meg. Mivel a szerkezet csavarokkal van rögzítve, a kis fachok pedig könnyedén bepattinthatók a helyükre, az egész könnyedén össze- és szétszerelhető, vagyis a színes kis üvegház megépítése nem egy költség- és energiaigényes folyamat.

Forrás: http://www.designboom.com