Zöld építészet

Model Home – az aktívház

A közelmúltban adták át a VELUX Cégcsoport által indított Model Home 2020 kísérleti program utolsó széndioxid-semleges épületét, a franciaországi Verrières Le Buisson-ban felépített aktívházat, a Maison Air et Lumière-t.

A lakóház fő ismertetőjegye, hogy moduláris építészeti koncepció alapján épült, amely a napfény és napenergia maximális felvételét teszi lehetővé. A három traktus egybeillesztéséből született dizájn ugyanakkor nagymértékben hozzájárul a minőségi belső terek változatosságához.

A napkollektorok és a hőszivattyú a használati melegvízhez és a padlófűtéshez szükséges hőmennyiséget állítja elő. A tetőbe épített 35 négyzetméternyi fotovoltaikus napelem által termelt energia pedig éves szinten teljes mértékben biztosítja a ház elektromos áram fogyasztását. Az elektromos fényforrások, háztartási gépek és szórakoztató elektronikai eszközök kiválasztása során az alacsony fogyasztás volt mérvadó. Az energiaszükséglet további minimalizálása érdekében a mosó- és mosogatógépek a ház hideg- és melegvíz-hálózatára közvetlenül is ráköthetőek.

A bőséges napfény a folyamatos szellőztetéssel kombinálva egész évben egészséges, kellemes környezetet teremt az ott lakók számára. Szellőztetését tekintve a ház egyidejűleg természetes és mechanikus rendszerrel is rendelkezik. Az épület energiamérlege pozitív, hiszen több energiát termel, mint amennyit működéséhez felhasznál, továbbá széndioxid-kibocsátás szempontjából is semleges.

Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze szerint “A megfelelő mennyiségű természetes fény jó fizikai és lelki közérzetünk biztosításához is elengedhetetlen. A Masion Air et Lumière szobái tele vannak napfénnyel; az ablakok és terek alapterületének aránya közel 1:3-hoz, így a bőséges természetes fény nem csak hívogató, és pozitív hatással van az ott lakókra, de a mesterséges megvilágítást szükségességét is nagymértékben csökkenti. A nyári időszakban a túlmelegedés elleni védelmet a dinamikus árnyékolás és a hőtároló kapacitást növelő épületszerkezetek biztosítják.”