Zöld építészet

Környezetbarát parafa sátor

A portugál Dideia által tervezett Tree House valójában nem is ház, hanem sátor. Úgy fest, a fenntartható és méreganyagmentes alapanyag, a parafa számos lehetőséget rejt magában, akár a szintetikus sátorponyva is helyettesíthető vele.

Ana Correia, Vasco Lopes, Vera Gomes és Bruno Guerrerio közös munkájának célja a parafa felhasználási módjainak újragondolása, és a további lehetőségek kikísérletezése volt. A parafa azon túl, hogy fenntartható és méreganyagmentes alapanyag, Portugáliában nagyon sok van belőle, nagyon jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik és könnyű is. A Tree House a parafa ezen jó tulajdonságait használja ki.

Ugyanúgy, mint egy hagyományos sátor, a Tree House is összehajtható és kis helyen tárolható. A bábszerű sátorban egy ember fér el, a hőszigetelés, a fekvőhely és egy párna is be van építve a különböző elemekbe. A tetején lévő nyílás beengedi a fényt a sátor gyomrába, hiszen a parafa még annyira sem engedi át a fényt, mint a műanyag sátorponyvák.

A Dideia Tree House-ának is csak egy, de annál nagyobb szépséghibája van: még minidig csak papíron létezik. Vagyis biztos, hogy a legközelebbi kempingezésnél is a hagyományos sátrunkat kell felverni, hacsak nem várunk türelmesen addig, amíg kapható nem lesz a parafa sátor.

Forrás: http://dornob.com