Zöld építészet

Ökotorony a brazil sporteseményekhez

Az épületet a brazil capoeira tánc és a népi hangszer, a bermibau ihlette. A gömb alakú épület a levegőbe van felfüggesztve, és összesen öt emelet magas. A legalsó szint szabadidős tevékenységeknek ad otthont, a második szinten irodák lesznek, a harmadik emeleten pedig egy kilátó és szuvenír shopok kapnak helyet. A negyedik emeleten újra irodák következnek, a legfelső szinten pedig egy konferenciaterem lesz található.

Az épület minden eleme javítható, újrahasznosítható, illetve újrafelhasználható, a bioklimatikus kialakításnak köszönhetően pedig rendkívül alacsony az energiafogyasztása. A fűtést egy üvegházzal és egy geotermikus hőszivattyúval oldják meg, az utóbbi a hűtésnél is segít. A sötétítés és a dupla üvegborítás szintén a hűvös klímát biztosítja. A külső réteget edzett, laminált, hajlított üveg alkotja, melyen egy különleges bevonat van, ez a téli merőleges napsugarakat átengedi, de a nyári napfényt nem. A belső üvegréteget különböző sötétítők borítják. Az egész rendszer nagyon hatékony hőszigetelést biztosít, így a téli hőveszteség minimális.

A gömbformájú szerkezetet ezernyi kicsi, színes LED izzó borítja, melyeket egyenként is lehet szabályozni, így szinte bármilyen jelet vagy képet ábrázolni lehet vele. Ezeket a képeket a belső terekből is látni lehet, úgy lehet változtatni a formákat és a teret, hogy az egész épület súlytalannak tűnjön. A fizikai és virtuális terek keveredése elmossa a gömbépület határait, de egy telekommunikációs, multimédiás épülettől ez a minimum.