Zöld építészet

Ökotorony a brazil sporteseményekhez

2011.11.11. - 10:02  |  Nincs hozzászólás

A Berimbau-tornyot egy fenntartható struktúraként tervezték meg, mely otthont adna a Rio de Janerio-ban megrendezésre kerülő sportesemények miatt szükséges telekommunikációs rendszernek és kísérőrendezvényeiknek is. 2014-ben a brazil nagyvárosban lesz a foci vb, 2016-ban pedig az olimpia.

Az épületet a brazil capoeira tánc és a népi hangszer, a bermibau ihlette. A gömb alakú épület a levegőbe van felfüggesztve, és összesen öt emelet magas. A legalsó szint szabadidős tevékenységeknek ad otthont, a második szinten irodák lesznek, a harmadik emeleten pedig egy kilátó és szuvenír shopok kapnak helyet. A negyedik emeleten újra irodák következnek, a legfelső szinten pedig egy konferenciaterem lesz található.

Az épület minden eleme javítható, újrahasznosítható, illetve újrafelhasználható, a bioklimatikus kialakításnak köszönhetően pedig rendkívül alacsony az energiafogyasztása. A fűtést egy üvegházzal és egy geotermikus hőszivattyúval oldják meg, az utóbbi a hűtésnél is segít. A sötétítés és a dupla üvegborítás szintén a hűvös klímát biztosítja. A külső réteget edzett, laminált, hajlított üveg alkotja, melyen egy különleges bevonat van, ez a téli merőleges napsugarakat átengedi, de a nyári napfényt nem. A belső üvegréteget különböző sötétítők borítják. Az egész rendszer nagyon hatékony hőszigetelést biztosít, így a téli hőveszteség minimális.

A gömbformájú szerkezetet ezernyi kicsi, színes LED izzó borítja, melyeket egyenként is lehet szabályozni, így szinte bármilyen jelet vagy képet ábrázolni lehet vele. Ezeket a képeket a belső terekből is látni lehet, úgy lehet változtatni a formákat és a teret, hogy az egész épület súlytalannak tűnjön. A fizikai és virtuális terek keveredése elmossa a gömbépület határait, de egy telekommunikációs, multimédiás épülettől ez a minimum.

Forrás: http://www.evolo.us

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »