Zöld építészet

Híd a vízszint alatt

A 17. század során a hollandok számos vizesárkot és erődítményt építettek a Nyugat-Brabant régióban, hogy megvédjék a térséget a francia, illetve spanyol inváziótól. A Fort de Roovere-t is egy vízzel teli árok vette körül, amely ahhoz túl mély volt, hogy gyalogosan keljenek át rajta, ahhoz viszont túl sekély, hogy áthajózzák. Így megvédte az erődöt az illetéktelen behatolóktól – legalábbis eddig.

A távolból alig látni a Mózes-hidat, a víz tükre simának, egybefüggőnek tűnik, még a vízben tükröződő fák képe sem törik meg. Ám amint közelebb megyünk a vízhez, máris kiderül, hogy a látszat csal.

A híd a talajjal egy szinten kezdődik, majd folyamatosan süllyed le a föld alá. A híd FSC és PEFC szabványok szerinti tanúsítással is rendelkező Accoya fából készült, melyet méreganyagmentes bevonattal kezeltek, ennek köszönhetően ellenáll a rothadásnak, és élettartama is hosszabb. Mint egy gát, a Mózes-híd úgy szeli ketté az árokban lévő vizet, melyen a látogatók egy különös élménnyel gazdagodva kelhetnek át.