Zöld építészet

Zöld homlokzat a rontások ellen

A Firma Casa egy brazil designcég, amely 1994-es megalapítása óta a fiatal tehetségek támogatását és népszerűsítését tartotta a legfontosabb feladatának. Nem volt ez így másként akkor sem, amikor 2008-ban elhatározták, hogy felújítják a cég stúdióját: a megbízást a SuperLimão Studio, egy fiatal építész- és designiroda kapta, de a terveknél híres tervezők is segédkeztek.

2008 óta a tervezés folyamata tartott, és 2011-ben elkezdődött a tényleges átépítés, melyet mostanra már be is fejeztek. A Sao Paulo-ban található kétszintes épület alsó szintje félig galériaként, félig üzletként funkcionál, míg az első emeleten a cég irodája található. Az alapvetően egyszerű, letisztult, szögletes formát az teszi teljesen egyedivé és különlegessé, hogy az épület homlokzatát körülbelül 3500 vázában éldegélő 9000 növénypalánta borítja.

Fernando és Humberto Campana – a renoválásban segédkező híres tervezők – javasolták az ötletet, hogy az ún. anyósnyelvvel borítsák be a zöld homlokzatot, mert bár a növény Afrikából származik, mégis nagyon népszerű Brazíliában is, többek között azért, mert a babona szerint védelmező ereje van.

Természetesen a 9000 anyósnyelv palánta homlokzatba illesztése elég nagy feladat volt, ezért a SuperLimão Studio külön erre a célra gyártott le 3500 alumíniumból készített, szögletes tölcsér alakú vázát, melyek helyet adnak a kilencezer palántának. A növények pedig megoltalmazzák a Firma Casa épületét a rontásoktól – legalábbis a babona szerint. Ám az biztos, hogy gyönyörű látványt nyújtanak, és élettel telivé varázsolják az egész épületet.

Forrás: http://www.yatzer.com