Zöld építészet

A tel avivi zöld oktatóközpont tervei

A tervezés során figyelembe vették az épület leendő környezetének jellemzőit, a napsugárzás, a szél mennyiségét, az akusztikai paramétereket és még sok mást, és ezek mentén alakították ki az épület formáját és elhelyezkedését. Az épületben helyet kapnak aktív és passzív technológiák, melyek az energia termelését és tárolását, valamint az újrahasznosítást, illetve a környezetbarát szennyvízgazdálkodást teszik majd lehetővé.

Az épület teljes egészében egyfajta zöld építészeti laboratórium, mely egyedülálló Izraelben és a régióban is, így elősegítheti az ilyen jellegű kutatásokat, mindeközben elérhető nagy nyilvánosság számára is. Emiatt nagy hangsúlyt kapott a tervekben az átláthatóság és az oktatás célok érvényesítése.

Az épület dinamikus formáját az épületet alkotó két fő forma közötti feszültség eredményezi: a külső váz, az „ökofal” mintegy éteri rács áll az épület masszív teste előtt, ennek köszönhetően úgy tűnik, mintha az épület lebegne. A rács és az épület között keletkező tér pedig több funkciót is betölthet: gyűléseknek, nyilvános tevékenységeknek is helyet adhat, vagy egyszerűen járdaként is használható. Ezek a nyilvános interakcióra lehetőséget nyújtó terek különösen fontos szerepet játszottak a tervezés során, hiszen lehetővé teszik az ötletek és tudományos elképzelések informális környezetben történő áramlását.