Zöld építészet

Egy kis dzsungel otthon

Az egyik oldalon ott vannak a steril minimál kialakítású belső terek, melyek már szinte egy műtéti beavatkozásra is alkalmasnak tűnnek, és ennek mintegy ellenpontjaként itt van ez az interior, a maga természetes bujaságával, melegséget sugárzó zsúfoltságával. Persze az ízlés dolga, hogy kinek melyik tetszik jobban, ám az biztos, hogy az utóbbi kicsit közelebb viszi a lakókat a természethez.

A Chang Architects által tervezett Elok House minden szobája telis tele van élő növényekkel, amelyek mennyiségüknél fogva is többek, mint egyszerű zöld dekorációs elemek. A sok növény elmossa a határt a belső és a külső között, miközben a hideg betonnal, fémmel és üveggel keveredve, a természet és az ember alkotta tér különleges kombinációját hozza létre.

Némelyik szobában a növények a padlótól egészen a plafonig érnek, sőt, még azon is túl. Más szobákban a falakat beborítják a kúszó-tekergő zöld, barna növények, gyökerek és a fű. Csak elképzelni is jó érzés, hogy az ágy mögött egy zöld fal van a hálószobában, és reggel a konyha felé menet egy sor fán és más növényen keresztül vezet az út.

Szingapúr sűrűn beépített részein még nagyobb kincs az ilyen környezet. A Chan Architects által létrehozott kevert térben a növényeknek köszönhetően egy olyan mikroklíma keletkezik, amely a növények mennyiségétől és milyenségétől függően szobáról szobára más. Egy ilyen házban, mint az Elok, egy kicsit már a természet az úr.

Forrás: http://dornob.com