Zöld építészet

Kerti házikó újrahasznosított anyagokból

A megrendelők egy kis plusz teret szerettek volna a kertbe, amit irodaként használhatnának. A tervezést és az építést is a helyszínen oldotta meg a Refunc csapata, az egész folyamatot felügyelte, segítette, alakította a megrendelő házaspár. A kis házikóhoz kiszuperált, környékbeli garázsokból származó autógumikat használták fel, a szükséges faanyagot pedig a korábban a kertben álló ház bontásakor mentették meg, a bútorokat az utcáról gyűjtötték be.

De a felhasznált üveget, rozsdamentes acél elemeket és falemezeket is mind-mind kidobásra szánták, ám a Refunc megtalálta a hozzájuk passzoló funkciót. A szerkezet alapja a falécekből és -lemezekvől álló váz, melyet kőzetgyapottal szigeteltek, erre került egy vékony, lélegző műanyagréteg, erre pedig a használt autógumik.

Az épület iroda és tároló hely egyszerre. Felépítése után pár hónap elteltével, a természet diktálta kísérletek következtében pedig az is biztossá vált, hogy ellenáll az időjárás viszontagságainak, így télen-nyáron használható. Az egész lak tükrözi a Refunc mottóját: „Egy világ, használati utasítás nélkül.”