Zöld építészet

Növények a főszerepben

Az Off Architecture a Duncan Lewis Space Architecture-rel közösen tervezte ezt a páremeletes lakóházkomplexumot, mely mintegy zöld szigetként emelkedne ki a modern környezetből a franciaországi Anglet városában. Az önmagukban hagyományosnak tűnő, kettő-négyemeletes épületeket az teszi különlegessé, hogy a tető is és az épületek környéke is tele van növényekkel.

A komplexum kétfajta épületből áll. Az egyik négyemeletes, közepén egy passzázzsal, a föld alatt pedig parkolóházzal. A másik épület szintén négy emelettel kezdődik, de a lejtős kialakításnak köszönhetően az emeletek folyamatosan fogyatkoznak. Az enyhe lejtő miatt az egész építmény olyan hatást kelt, mintha a természet már visszanyerte volna magának a társasházat, holott korántsem erről van szó.

A „lakótelep” egy igazi zöld paradicsom: a kúszónövények felkapaszkodnak a teraszokon és erkélyeken, az épületek oldalán egészen a tetőkig. A buja növényzet hangsúlyos szerepe miatt a projekt magában hordozza a lehetőséget, hogy egy elhagyatott helyet virágoztasson fel újra. A látványtervek alapján az Off Architecture épületegyüttese a nyugodt, vidéki életforma lehetőségét nyújtja közel a városhoz.

Forrás: http://www.evolo.us